EL: Eesti lõpetagu heategijate diskrimineerimine

27. november 2008, 14:14

Euroopa Komisjon saatis Eestile nõude
lõpetada välismaistele mittetulundusühingutele ja fondidele tehtud annetuste
diskrimineeriv kohtlemine.

Eestis on võimalik saada maksusoodustusi heategevusorganisatsioonidele tehtud annetustelt ainult juhul, kui need organisatsioonid on asutatud Eestis ja kantud erinimekirja. Annetuste sooduskohtlemine laieneb ka teatavatele Eesti valitsusasutuste asutatud sihtasutustele ja Eestis registreeritud usuorganisatsioonidele.

Sarnastele välisorganisatsioonidele tehtud annetuste puhul soodustusi ei anta. "Annetuste erinev kohtlemine takistab kapitali vaba liikumist. Piiriüleseid annetusi käsitletakse nõukogu direktiivis, milles on sätestatud ühenduse määratlus kapitali liikumise kohta," teatas Euroopa Komisjoni Eesti esindus.

Eesti eeskirjad on vastuolus ka asutamisvabadusega, kuna välismaised heategevusorganisatsioonid on sunnitud Eestis asutama haruühinguid, et sellistele organisatsioonidele annetusi tegevatel Eesti residentidel oleks võimalik saada maksusoodustust.

Komisjoni nõue esitatakse põhjendatud arvamusena, mis on EÜ asutamislepingus sätestatud rikkumismenetluse teine etapp. Kui Eesti ei vasta põhjendatud arvamusele rahuldavalt kahe kuu jooksul, võib komisjon anda asja Euroopa Kohtusse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. November 2008, 15:18
Otsi:

Ava täpsem otsing