BÖRS: ralliaeg

Mait Jüriado 08. detsember 2008, 23:11

Wall Street tõusis koos maailmaga. Indeksid
+4%.

USA aktsiaturud rallisid täna koos muu maailmaga. Nädalavahetusel lubas vastvalitud USA president Barack Obama, et süstib USA majandusse raha, millist pole nähtud viimased poolsajandit ning lubas tekitada või säilitada 2,5 miljonit töökohta ehitades teid, sildu ning avalikke ehitisi.

Dow Jones tööstuskeskmine tõusis 299 punkti ehk 3,46%, Standard Poor's 500 indeks +3,84%, Nasdaq +4,14%, väikeettevõtete indeks Russell 2000 +4,4%.

Viimane turutund flirtis Dow Jones tükk aega 9000 punkti tasemega, enne kui viimaks nina allapoole keerati. Viimane turu pooltund läks taas siiski müügiks ning 9000 punkti piir jäi täna alistamatuks.

S P 500 indeks on tõusnud viimasel üheteistkümnel kauplemispäeval üheksal korral. Sel aastal on kukutud siiski 38%.

Viimased kuud turgude murelapsed General Motors, Ford Motor ning Chrysler võivad suure tõenäosusega viimaks saada päästetud. Washingtonis ning Detroidis on jõutud lähemale kokkulepetele, mis lubavad pankrotilävel seisvale autotööstusele valitsuse abi. General Motors (GM) ning Ford Motor (F) tõusid täna vastavalt 20,83% ja 24,26%. Kui autotööstus peaks abi saama, siis on üsna võimalikud stsenaariumid "ostke kuulduse peale, müüge uudise peale" või laiaulatuslik edasine tõus. Kumb võimalikust variandist tõeks osutub, näeme juba lähiajal.

Majandussektoritest tõusid kõik sektorid. Kõige rohkem materjali-, energia- ning finantssektor. Maailma suurim naftakompanii Exxon Mobil Corp. tõusis 3,92%. Viimasel nädalal kõvasti langenud alumiiniumitootja Alcoa (AA) tõusis täna 17,55%. Ameerika suuruselt teine terasetootja U.S Steel Corp. (X) tõusis 24,44%.

Reedel läbi teinud hiigelralli Hartford Financial Services Group aktsia tõusis täna 1,85%. Genworth Financial (GNW) lisas 41,77%, Bank of America Corp. kasvas 17,06%, Goldman Sachs Group lõpetas päeva plussis 9,09% ja Citigroup (C) tõusis 9,86%

Ka tehnoloogiasektor näitas täna suuri tõuse. Dell Inc. (DELL) tõusis 12,04%, Google (GOOG) kosus taas üle 300 dollari piiri ning maksis päeva lõpuks 302,11 dollarit ehk +6,38%, Microsoft (MSFT) lisas täna 5,74% ning meie põhjanaabrite Nokia (NOK) +7,09%.

McDonald'si aktsiad langes täna 2,87% vaatamata sellele, et ettevõte teatas tugevatest novembrikuu müüginumbritest USAs ja mujal.

3M Co. (MMM) kukkus 4,13% kuna alandas täisaasta kasumiprognoose. Ettevõtte sõnul plaanitakse koondada ka 1800 töötajat.

Dow Chemical Co. (DOW) aktsiad lõpetasid päeva tõusus 7,21%. Ettevõte plaanib koondada 5000 täiskohaga töötajat ehk 11% oma tööjõust.

MetLife Inc. (MET) aktsiad kukkusid 2,37% vaatamata sellele, et kindlustaja ootab neljanda kvartali kasumiks 1,5-2,55 dollarit aktsia kohta. Analüütikud olid oodanud kasumiks 80 senti aktsia kohta.

Eelmisel nädalal teatsid AT T, JPMorgan Chase (JPM) ning teised ettevõtted rohkem kui 40 000 töötaja koondamisest.

Nafta hind rallis täna koos muu maailmaga. Naftabarrel maksis päeva lõpus USAs elektroonilisel kauplemisel 44,15 dollarit ehk +8,18%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. December 2008, 15:46
Otsi:

Ava täpsem otsing