Kadri Paas • 18. detsember 2008
Jaga lugu:

Kuldne tehing tõi poolteist miljardit

Selle aasta kuldseima tehingu käigus ostis Saint-Gobaini tööstuskontserni kuuluv Optimera Gruppen AB ära Ehituse ABC kaubamärki kasutava Famar-Desi. Lõviosa miljardist kroonist kasseerisid kolm vene rahvusest ettevõtjat ning EKE Investi kontrollitav Desintegraator.

Vahetult enne elutöö müüki premeerisid Famar-Desi omanikud end ka hiigeldividendidega, võttes firmast välja 480 miljonit krooni. Selle tulemusega saavutas firma börsiettevõtete hulgas teise koha Eesti Telekomi järel.

Eriti oli põhjust rõõmu tunda Famar-Desi ühe omanikfirma Famar-Kauba neljal vene ettevõtjal. "72 miljonit ei ole väga utoopiline summa, sinna suurusjärku see jääb," rõõmustas Famar-Kauba üks eakamaid omanikke, 61-aastane Valeri Gridnev toona.

Desintegraatori omanikfirmade vahel läks jagamisele 240 miljonit krooni, millest 137 miljonit kuulus EKE Investile ja 103 miljonit ASile Hindes.

Lisaks Eestis omandatud 14 kauplusele ostis Optimera Gruppen AB ka Famar-Desi Läti firmad. Uued omanikud otsustasid jätkata Ehituse ABC kaubamärgi all, uueks ärinimeks sai Optimera Estonia. "Pärast meie hiljutist sisenemist Taani turule on Famar-Desi omandamine uus ja tähtis tähis meie Põhjamaade kasvustrateegias," kommenteeris Saint-Gobain DNi juhatuse esimees ja Optimera Gruppeni nõukogu esimees Kåre Malo pressiteates.

Optimera Estonia tegevdirektoriks sai Dmitri Drajev ja finantsdirektoriks Anton Kutser. Optimera Latviat hakkas juhtima Marko Soots.

Aprillis toimunud tehingu ajal ei olnud Eesti majandus veel miinusesse vajunud. Kinnisvaraarendus ja -turg toimisid, veel ei koondatud massiliselt töötajaid ega kuulutatud välja pankrotte, ehkki langust juba tunnistati. Ehituse ABC uus omanik Optimera Estonia toona veel ehitusturul kõrbelehka ei tundnud ning teatas, et ootab aasta teises pooles hoopis tõusu. "Mis kuul see juhtub, ei oska öelda, aga seetõttu püüame koondamisi vältida," sõnas finantsdirektor Kutser, kes pidi pool aastat hiljem oma sõnu sööma.

Oktoobri keskel koondas Ehituse ABC töötajaid ja tegi ümberkorraldusi, mille sisu finantsdirektor Äripäevale ei selgitanud. Ka käive oli firmal sarnaselt konkurentidega kukkunud. Müüdud Famar-Desi ettevõtete netokäive oli mullu 1,9 miljardit krooni. Eelmise aasta kasumi suurust pole aga avalikustatud.

Optimera Grupil on Norras 90 kauplust ja 10 ärimüügikeskust, Rootsis 26 kauplust ja 2 ärimüügikeskust. Ettevõte ostis hiljuti Taani 19 kauplusega keti.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas