30. detsember 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Buffett ja Hiina on rikkaimad

On ikka olnud tavaks öelda, et seal kus raha on, tuleb seda vaid juurde. Ning seda näitab selgelt maailma suurima rahapositsiooniga ettevõtete omanduses olev vaba 570 miljardit dollarit.

Praegu, mil suur enamik maailma ettevõtteid ja riike rüselevad ellujäämise pärast, sest vaba raha pole kusagilt võtta, maailmas 29 börsidel noteeritud ettevõtet, kelle käsutuses on 570 miljardit dollarit vaba raha, kirjutab Financial Times.

Need on ettevõtted, kelle (suhteliselt) vaba raha suurel määral kaitseb, kui olukord majanduses veel halvemaks läheb.

Nimekirja juhib Warren Buffetti juhitud Berkshire Hathaway 106 miljardi dollarilise rahahunnikuga, kuhu kuuluvad sularaha ja lühiajalised investeeringud või turustatavad väärtpaberid miinus võlg.

Võib-olla veidi üllatavalt on järgmised kohad edetabelis endale haaranud Hiina pangad, kellest esikohal on Hiina Keskpank 101 miljardi dollariga, ICBC 89 miljardi dollariga ja Hiina Ehituspank 82 miljardi dollariga.

Mida need ettevõtted küll oma rahaga teevad?

Juhid ja analüütikud on jagunenud arvamuste avaldamisel kaheks – ühed peavad seda ülevõtmiste eelõhtu märgiks, sest paljud virelevad ettevõtted on väga odavaks hinnatud. Teised peavad rahapuhvrit pigem rasvakihiks näljaaja üleelamiseks.

„Kui juba pangad hoiavad raha ning ei laena seda kusagile, miks ei peaks siis muud ettevõtted,“ sõnas majanduslehele Dresdner Kleinworti aktsia-analüütik Philip Isherwood ning lisas, et kõik on praegu kinni ettevaatlikkuses.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt