Telekomi ja TEO aktsionär: mida teha vabaneva rahaga?

24. august 2009, 13:13

Eesti Telekomi ja Leedu TEO
ülevõtmine tekitab küsimuse, mida teha vabaneva rahaga, ütles
väikeaktsionär Rene Ilves ja lisas, et Telekomi müük põhjustab Tallinnas
korraliku börsiralli.

Järgneb läbi oma ettevõtte OÜ Seitse Samuraid Eesti Telekomi aktsionäri Rene Ilvese kommentaar TeliaSonera pakkumise kohta Eesti Telekom hinnaga 93 krooni aktsia kohta väikeaktsionäridelt üle võtta:

TeliaSonerRene Ilvesa pakkumine on kahtlemata väike. Aga ajad on sellised. TeliaSonera saab väiksema intressiga raha laenata, kui on oodatava Telekomi ja TEO dividendi tootlus. Sisuliselt maksavad ETL ja TEO ise oma ülevõtmise eest. TeliaSonera poolt kindlasti hea ajastus. Varasematel aegadel on TeliaSonera näidanud ennast halva ülevõtjana – ostetakse buumi tipus –, aga ju on toimunud shift managementis.

Eesti Telekom ei otsusta siin midagi. Kõige jämedam ots on hetkel rahandusministeeriumi käes. EPLi andmetel peab riik veel ca neli miljardit kärpima, et mahtuda eurokriteeriumi piiresse. Telekomi müük tooks sellest suurema osa. Valitsusel on Rene Ilveskergem kärpida mõnisada miljonit kui nelja miljardit. Riik võiks teha katse välja kaubelda kõrgema hinna TeliaSoneralt. Kui riik müüb, siis peaks ka väikeinvestorid müüma.

Minu jaoks tähendab ETLi ja TEO ülevõtmine suurt probleemi, sest olen investeerinud mõlemasse aktsiasse. Mis teha vaba kapitaliga? Ma usun, et Telekomi müük põhjustab Tallinnas korraliku börsiralli. Inimesed kes täna on investeerinud aktsiatesse ei pane seda raha hoiusesse teenima närust paari protsenti.

Kuna Telekomis on pigem konservatiivne raha, siis esimeses ringis ostetakse teisi konservatiivseid aktsiaid. Näiteks Tallinna Vett ja Normat – mõlemal on dividenditootlus sarnane Telekomi omaga. Teises ringis tulevad Merko ja Tallinna Kaubamaja. Suurinvestorid ostavad ilmselt Tallinki, sest seal on võimalik lihtsalt osta suures koguses aktsiaid. Riskialtimad investorid liigutavad raha Olympicusse. Ise ostsin täna mõni tuhat Tallinna Vee aktsiat.

Rene Ilvesele kuulub 11 500 Eesti Telekomi aktsiat. Neid müües teeniks ta 1,07 miljonit krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. October 2009, 14:09
Otsi:

Ava täpsem otsing