IRLi fraktsioon annab üle monopolide ohjamise seaduse

12. oktoober 2009, 11:53

Isamaa ja Res Publica Liidu
parlamendifraktsioon otsustas täna esitada Eesti Reformierakonna ja Erakonna
Eestimaa Rohelised parlamendifraktsioonidele ettepaneku algatada monopolide
ohjamise seaduse eelnõu.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Urmas Reinsalu ja õiguskomisjoni esimehe Ken-Marti Vaheri koostatud seadustepaketi eesmärk on ohjata vee-, kütte- ja gaasimonopole ning kaitsta kommunaalteenuste tarbijate huve, teatas erakond.

Eelnõu eesmärk on seada monopolidele tulukuse piirmäärad, millest rohkem ei ole vee-, kütte- ja soojamonopolidel lubatud kasumit teenida, mis on Euroopas laialdaselt kasutatav praktika. Samuti antakse konkurentsiametile täielik kontroll suuremate vee-ettevõtjate ja soojatootjate üle ning suurendatakse konkurentsiameti pädevust järelevalve teostamisel monopolide üle.

"Isegi majanduslanguse ajal pidevalt kasvavad vee-, kütte- ja gaasi arved ei ole mitte loomulik nähe, vaid anomaalia. Tallinna ja Tartu linnavalitsused on seni olnud hambutud meid kõiki puudutavate kommunaalmonopolide ohjamisel, kuid nüüd on aeg astuda vajalikud sammud," ütles Urmas Reinsalu.

Tema sõnutsi ületab täna näiteks Tallinna Vee iga-aastane investeeritud vara tootlikkus mitmekordselt Euroopas Liidus aktsepteeritud kaheksa protsendi piiri, mis tähendab, et vee tarbimine on tallinlastele põhjendamatult kallis ja muutub üha kallimaks.

"Tarbijate õiguste kaitse monopolide suhtes on oluline riigi ülesanne. Monopoolsetele ettevõtetele tuleb kehtestada ranged kasumi piirmäärad, sest vastasel korral on tagajärjeks üha kasvavad kommunaalarved. See aga halvendab tõsiselt Eesti ettevõtete konkurentsivõimet ja omab tugevat negatiivset mõju kodutarbijate toimetulekule," rääkis Reinsalu.

Ken-Marti Vaheri hinnangul tuleb riigil seada monopoolsetele ettevõtetele tänasega võrreldes oluliselt enam kohustusi, näiteks kohustada sooja- või gaasiettevõtteid alandama teenusehindu tarbijatele juhul kui maailmaturul langevad nimetatud tooraine hinnad.

Juhul kui ettevõtjad keelduvad seaduses ette nähtud juhtudel hindade langetamisest, näeme konkurentsiametile ette õiguse ise kehtestada ajutiselt madalamad hinnad nimetatud teenustele," lausus Vaher.

Reinsalu ja Vaheri sõnul peaks nimetatud seaduse vastuvõtmine vähendama vee hinda umbes kolmandiku võrra ning kütte- ja gaasihinda kümnendiku võrra.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. October 2009, 15:09
Otsi:

Ava täpsem otsing