Lapsed kui investeering: tulevikus sõltub ühiskondlik positsioon laste arvust

17. oktoober 2009, 14:26

Mitte ainult Eesti vaid ka muu maailm
liigub üha enam selles suunas, et inimese pension või ravikindlustus sõltuks
laste arvust, või et laste arvelt saaks vanemad rohkem hääleõigust
valimistel, ütles Noor Eesti eeskõneleja ja ajakirjanik Andrei Hvostov.

Ta rääkis, et vanasti sündisid lapsed lihtsalt niisama, see ei olnud rahvapoliitikaga reguleeritud ala vaid elu loomulik osa. Täna oleme faasis, kus lapse soetamine on tõsine otsus. „Ühe lapse üles kasvatamine maksab umbes miljon krooni,“ ütles Hvostov Tallinna börsi korraldatud üritusel Rahakompass 2009.

Noor Eesti on üles kutsunud idee, et vanemad võiks oma laste arvust lähtuvalt saada valimistel suuremat hääleõigust. Hvostovi sõnul on välja käidud ka teisi ideid ehk, et sinu tulevikupension võiks olla sõltuvuses laste arvust või nagu kirjutas ühes arvamusartiklis Tiina Kruus- ka ravikindlustus võiks laste arvust sõltuvusse minna.

Ajakirjanik kinnitas, et näiteks Saksamaal on arutlusel sarnane reform, mis annaks vanematele laste eest lisahääli. „Varem või hiljem hakkab inimese ühiskondlik positsioon sõltuma laste arvust,“ kuulutas ta.

Ka on ekspertide sõnul kolmas maailm jõudnud sinna maani, et lapsi ei saada enam nii palju ehk varsti pole tekkimas enam üleliigset ressurssi, selgtitas Hvostov. See saabub tema kinnitusel umbes ühe põlvkonna jooksul.

Käsitledes lapsi investeeringuna, peame mõtlema ka sellele, et neil oleks Eestis nii hea elada, et nad ei tahakski siit ära minna, rääkis ajakirjanik. Vastasel juhul anname tema sõnul lihtsalt oma investeeringu soomlastele või ameeriklastele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. October 2009, 18:18
Otsi:

Ava täpsem otsing