Swedbank Balti juht: kriisi oleks kahju raisku lasta

20. oktoober 2009, 14:27

Täna Rootsi ettevõtlusauhindade
tseremoonial ettekandega esinenud Swedbanki Balti panganduse juht Hakan Berg, et
selle asemel, et panka laenubuumi pärast süüdistada, võiks parem ühiselt kriisi
analüüsida ning mõelda tulevikuvisioonide peale.

„Koos nautisime kasvu ja jagame nüüd ka valu ja vastutust,“ ütles Berg. „Mõtleme parem, mida saaks paremini teha, kuidas majanduse toibumise järel tagada tulevikus jätkusuutlik kasv„“ ütles Berg.

„Me teame, et majandus taastub ja oleme kohal, et seda toetada,“ ütles ta, lubades, et pank on valmis „avatud meelega“ ära kuulama ka esmapilgul kõige uskumatuna näivad äriplaanid nagu jäähotelli ehitamine, mis iga kord kevade saabudes ära sulab. Nagu elu näitas, on sellest projektist saanud edukas ettevõtmine.

Berg möönis, et pankadel oli oluline roll tasakaalutuse tekkimisel Balti riikides, kuid et nüüd on pankadel suur roll ja vastutus ka kriisist välja rabelemisel. Esmalt tuleb siiski tegeleda probleemsete laenudega ning Swedbank on selleks loonud muust pangast eraldi üksuse, mis tegeleb laenuportfelli ümberhindamisega. „Oluline on veenduda, et ärimudelid on jätkusuutlikud ka muutunud oludes,“ ütles Berg.

Kriisil on alati ka positiivne mõju, ütles Berg. See võib kiirendada majanduse restruktureerimist ja konkurentsivõime kasvu. „See meelitab piirkonda taas välisinvestoreid, kui kriis vaibub,“ ütles Berg. „Kriis on võimalus muutusteks ja majanduse restruktureerimiseks. See on valis, kuid võib ära tasuda,“ lisas ta.

Rootsi 90nendate kriisi õppetund on, et oluline on kindel makrokeskkond ning kulutuste suunamine nendele sektoritele, mis panustatud rahast kõige enam tagasi annavad – eksport näiteks. „Me ei tea, mis tulevik toob, kuid meie on selles suur osa, et see oleks edukas,“ ütles Berg.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. October 2009, 14:14
Otsi:

Ava täpsem otsing