Börsikommentaar: kellele tehakse öine teade?

Katariina Krjutškova 25. november 2009, 07:59

Ei oleks tahtnud sellele teemale leheruumi pühendada, kuid ei saa mitte vaiki olla. Viimasel ajal on olnud kaks juhtumit, kus Tallinna börsil olevad ettevõtted avaldavad börsiteateid kummalisel ajal. Loodame, et need jäävad eranditeks.

19. novembril avaldas Arco Vara börsiteate kell 05.30 selle kohta, et plaanitakse aktsiakapitali vähendamist. Arvatavasti nautis sel ajal veel enamik investoreid õndsat und. Selle juhtumi puhul võib olla selline varajane teade õigustatud, sest tegemist oli äärmiselt hinnatundliku informatsiooniga. Nagu me viimase aja finantsinspektsiooni aktiivse tegutsemise tagajärjel teame, on meie konnatiigis päris arvukalt juhtumeid, kus on kurjasti kasutatud siseinfot või on sellekohased kahtlused.

Kuid miks avaldas Silvano FG kvartalitulemused kell 22.30? Kas tõesti saadi tulemused kinnitatud hilisõhtul ja avaldati viivitamatult?

Kuid miks avaldas Silvano FG kvartalitulemused kell 22.30? Kas tõesti saadi tulemused kinnitatud hilisõhtul ja avaldati viivitamatult?

On kahtlus, et seda võidi teha tahtlikult, et investorid ei paneks uudist tähele ning meedia ei saaks teatest uudist teha - vähemalt on nii hilise teate puhul garanteeritud, et see ei jõua ühtegi paberlehte. Loodame, et see ei olnud taotluslik. Miks ei võiks infot avaldada ajal, mil investorid on aktiivselt arvuti taga ja ka analüütikud on tööl ning ajakirjanikud saaksid neilt kommentaare küsida?

Oleks mõistetav, kui Silvano on ka USA börsil ja seetõttu tuleb arvestada lombitaguste investoritega. Paraku kuulus 55% Silvano aktsiatest residentsuse alusel eestlastele ja USA börsil Silvano ei ole. Sellisel kellaajal on arvuti taga USAs aktiivselt investeerivad Eesti investorid.

On olemas selline tore 2005. aasta septembris ilmunud põhimõtete kogum nimega "Hea ühingujuhtimise tava". Seal on peatükk teabe avaldamisest. "Emitent kohtleb kõiki aktsionäre võrdselt ja teavitab kõiki aktsionäre olulistest asjaoludest võrdselt." Vormiliselt see nii oligi - kõigil oli teoreetiline võimalus sama ajal infot saada. Aga tegelikult? Sel kellaajal on minimaalselt investoreid arvuti taga. Kõik kodud ei ole isegi internetiseerunud ja see, et tulemusi ei olnud paberlehtedes, tähendab, et isegi teoreetiliselt puudus võimalus infot kätte saada.

"Emitent korraldab andmevahetuse ajakirjanike ja analüütikutega läbimõeldult ja hoolikalt," ütleb tava. Loodame, et seekord ei olnud tegemist tahtlikult ja läbimõeldult sellisel ajal tulemuste avaldamisega.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2009, 12:07
Otsi:

Ava täpsem otsing