Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    SEB võis päästa oma raha investorite arvel

    Reedel teatas SEB, et kompenseerib TR Majade võlakirjade tõttu kahju kannatanud investoritele kokku 177 miljonit krooni. Põhjuseks tõi pank oma teates asjaolu, et võlakirjainvestoritele ei teatatud TR Majade tagatise probleemist piisavalt operatiivselt.
    Äripäevale on mitu anonüümsust palunud allikat aga kinnitanud, et SEB päästis võlakirjainvestorite arvel panga laenusid ning seetõttu venitas ka info andmisega.
    Pärast seda, kui võlakirjade tagatis Rakvere Põhjakeskuse näol oli SEB kui tagatisagendi seljataga ettevõttest välja viidud, oli Rüütmanni ainus oluline vara Kommest Auto - pank päästis ettevõttest pea kogu oma laenu, võlakirjainvestorid jäid esialgu pika ninaga.
    "Olen teinud vigu, kuid vigu on teinud ka pank. Mina olen oma vigade eest maksnud kõrget hinda ja materiaalses mõttes kaotanud pea kõik - olen kolinud Tallinnast Lõuna-Eestisse õunu kasvatama ega naase enam kunagi autoärisse, millele olen oma elust pühendanud viimased kakskümmend aastat. Tänaseks on SEB huvide konflikti tunnistanud, kuid oma kliendi Kommest Auto hävitamist pole nad veel siiani omaks võtnud," sõnas Rüütmann reedel.
    Kommest Auto hävinguni viinud saaga sai alguse 2007. aasta kevadel, mil Rüütmann soovis ettevõtte SOK-lt tagasi osta. Laenu talle ettevõtte tagasiostmiseks SEBst ei antud, kuigi ta seda enda sõnul korduvalt taotles. Väidetavalt suunas Rüütmanni võlakirju emiteerima toonane SEB juht Mart Altvee. TR Majade võlakirjad registreeriti Väärtpaberite Keskregistris 2007. aasta juuni alguses, Altvee teatas oma otsusest SEBst lahkuda paar nädalat hiljem.
    Edasi toimusid sündmused kiiresti. SEB poolt oli Kommest Autol pidev pangagarantii 150 miljoni krooni ulatuses tootjale ja lisaks kopsakas arvelduslimiit. Emissioonijärgselt oli kokkulepe, et Rüütmanni poolt Kommest Auto ostmisel ettevõtte arvelduskrediite pikendatakse, tegelikult aga vähendati ja Rüütmannilt hakati osa raha kohe tagasi nõudma.
    Alates 2008. aasta märtsist tegeles SEB pool aastat oma pangalaenude tagasitoomisega, vältides samas võlakirjaemissiooni tagasikutsumist ja emitendi pankrotti ajamist.
    Aprilliks 2008 oli TR Majad maksejõuetu ja alustati toiminguid võlausaldajatega. Panga esindajad tegelesid oma laenu väljaviimisega Kommest Autost, millega töötav ettevõte viidi pankrotiseisu ehk võlakirjaomanike vara väärtus läks nulli.
    Lisaks panga poolt oma laenu väljatõstmisele Kommest Autost müüdi kinnistud, mille tulemusel jäi üles kümnetesse miljonitesse ulatuv käibemaksuvõlg.
    "SEB alustas Kommest Auto kinnisvara kiirmüüki ning saigi selle tulemusena 90% enda antud laenudest tagasi. Kuna tehingud olid aga mitterahalised, tekkis Kommest Autol maksuameti ees hiiglaslik käibemaksuvõlg," rääkis Rüütmann.
    Äripäev saatis SEB-le kommenteerimiseks pea kogu käesoleva artikli, mille kuu jooksul panime kokku erinevate allikate ütluste põhjal. SEB juht Ahti Asmann kinnitas, et valdav osa fakte artiklis on moonutatud, kuid konfidentsiaalsuskohustuse tõttu ei saa ta midagi ka ümber lükata.
    TR Majade võlausaldajad olid SEB Panga otsusega neile kahju hüvitada väga rahul, kinnitades, et vastasel korral pöördunuks nad kohtusse.
    TR Majade võlausaldaja Vatson & Vatsoni omanik Rain Teimann ütles, et tegijal juhtub nii mõndagi.
    "Aga nii või teisiti mingi osa võlakirjainvestoritest oleks kohtusse läinud, sest SEB rikkumised olid ilmsed," märkis Teimann.
    Ka teised Äripäevaga rääkinud võlausaldajad Andres Monvelt ja Trebicom OÜ kaudu investeerinud Armin Kõomägi kinnitasid, et olid oma sõna ühiseks kohtusse pöördumiseks andnud.
    "Kindlasti suurendab selline otsus Eesti finantsturu osaliste usaldusväärsust - kaks korda samasse ämbrisse ei soovi ju ükski krediidiasutus astuda. Seega kvaliteet saab ainult paraneda," rääkis TR Majade võlausaldaja If Kindlustuse juhatuse liige Heinar Olak.
    Ka Kõomägi kinnitas, et usaldust panga vastu juhtunu ei kahanda, kui nad ise tegid järelduse, et peavad vea hüvitama. Monvelt oli veendunud, et investeerib teinekordki SEB kaudu võlakirjadesse. "Ma arvan, et nüüd on pankurid ka natuke ettevaatlikumad."
    Teimanni sõnul tegi SEB vea emissiooni korraldamisel. "Oli klient, kellele öeldi laenust ära, aga soovitati võlakirjaemissioon korraldada," rääkis Teimann, lisades, et pank tegi vea, kui emiteeris võlakirju konservatiivsetesse pensionifondidesse ja ütles investoritele, et tegemist on madala riskitasemega toodetega, kuigi laenu ettevõttele ei antud.
    Ta investeeris TR Majadesse enda sõnul umbes pool miljonit ning oli selle ka põhimõtteliselt maha kandnud. "Kui inspektsioon niimoodi töötab, ei ole Eesti riigil veel väga viga midagi," oli Teimann rahul.
    Ka Monvelt ja Kõomägi olid raha kadunuks liigitanud.
    Tulenevalt konfidentsiaalsuskohustusest ei ole SEB Pangal võimalik avaldada infot, mida klient ei ole ise teatavaks teinud ning see teeb TR Majade võlakirjadega seonduva probleemi kirjeldamise äärmiselt keeruliseks.
    Võime vaid kinnitada, et esitatud sündmustekirjeldused on meelevaldselt valitud ja valdav enamus faktidest on valed või moonutatud. Näiteks ei ole Kristoffer Lindbergi alluvuses kunagi olnud SEB kõrgendatud äririski divisjoni.
    Antud valdkond on allunud otse juhatuse esimehele. Kristoffer Lindberg juhitud ettevõtete panganduse valdkond tegeles küll muu hulgas ka võlakirjade emiteerimisega, kuid laenuotsused on laenukomiteede pädevuses, mida juhib omakorda krediidivaldkond.
    SEB on võlakirjaemissiooni korraldajana olnud vahemees emitendi ja investorite vahel. SEB roll on olnud info vahendamine ning tagatiste hoidmine. Pank on tuvastanud, et info vahendamise kohustuses oleme teinud vea, kuna viivitasime info edastamisega investoritele ning seetõttu korvame investoritele kogu võimaliku kahju. Seda tehes asume ise võlausaldajaks käimasolevas pankrotiprotsessis. Emitendi jaoks ei muutu midagi - võlakirjad on endiselt lunastamata.
    Vastab SEB pressiesindaja Elisabeth Lennhede
    Kas SEB uuris TR Majade juhtumit ettevõttesiseselt? Mida Te järeldasite?
    Jah. Tuvastasime, et me ei täitnud oma informeerimiskohustust.
    Kuna see tekitas investoritele kahju, siis kompenseerime selle.
    Finantsinspektsioon ütles, et TR Majade juhtumi pärast on toimunud muudatused ka SEB juhtkonnas. Kumb lahkunud/lahkuvast juhatuse liikmest on juhtumi eest vastutav?
    Muudatused juhatuses ei olnud seotud TR majade kaasusega. Kristoffer Lindberg töötas Eestis tähtajalise lepinguga ning siirdus sellel aastal tagasi SEB Finlandi. Ahti Asmann siirdub uuel aastal juhtima SEB panka Ukrainas, mis on panga jaoks väga oluline ja suur turg.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.