Romet Kreek • 17. detsember 2009 kell 21:00

Kakao maitsel raha mekk man

Londonis kallines taas kohv ja suhkur. Lisapõntsu pani USA dollari tugevnemine euro ja seeläbi ka Eesti krooni vastu.

Valge suhkru hind tõusis eile Londonis vähemalt kahe aastakümne kõrgemale tasemele. Kakao hind tõusis 20 aasta kõrgeimale tasemele.

Märtsikuise tarnetähtajaga valge suhkru hind tõusis 2,2 protsenti, 680,70 dollarile tonnist. See on kõrgeim hind alates vähemalt 1989. aasta jaanuarist.

Sucden Financiali analüütik Brenda Sullivan, kes laseb graafikutele maalitud indikaatoritel vihjata sellele, mis edasi võib toimuda, prognoosis suhkru hinnatõusuks 684,69 dollarit tonnist.

1. oktoobril alanud suhkrukoristushooajal on kahe kuuga koristatud suhkruroogu 9,6 protsenti mullusest vähem. India on Brasiilia järel suuruselt teine suhkrutootja. Saagile mõjus kehvasti põud ning suhkru valmistamisele hinnavaidlused. Brasiilias on saagikusele negatiivselt mõjunud liigsed sajud.

Kakao hind tõusis 0,5 protsenti, 2324 naelani ehk 3756 dollarini tonnist, mis on Londonis kõrgeim hind alates vähemalt 1989. aastast.

USAs tõusis üleeile kakao hind 30 aasta tipptasemele - fondid hakkasid kakaod jahtima, kuna dollar veidi langes. Hedge-fondid ja teised suuremat sorti spekulandid on võrreldes mai lõpuga neljakordistanud panuseid kakao hinnatõusule.

"Fondid on väga aktiivsed," lausus Bloombergile Vision Financial Marketsi vanemanalüütik Boyd Cruel. "See on rohkem selline tehniline liikumine. Dollar on veidi nõrgem. See aga toetab toorainete hindu."

Märtsi tarnetähtaja kakao tuletistehingute hinnad kerkisid üleeile New Yorgis neli protsenti, 3498 dollarini tonnist.

Dollar tugevnes eile üleeilse Föderaalreservi istungi otsuse peale mitte muuta intressimäärasid. Õigemini euro kurss nõrgenes dollari suhtes, kuna euroalal on üks suur probleem nimega Kreeka. Reitinguagentuur Standard & Poor's langetas pettusega euro kasutusele võtta saanud Kreeka krediidireitingut, kuna viimasel võib olla probleeme võlakohustuste teenindamisega. Euro liikus eile õhtupoolikul 1,4363 dollari kandis, mis tegi USA dollari kursiks 10,8937 krooni. Dollar oli kolme kuu kalleim.

Hetkel kuum