Kadri Paas • 6. august 2010 kell 10:32

Vilosiuse meelest peaks arst "poole" valima

Ekssotsiaalminister, praegu Tallinkis teenindusdirektori ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) nõukogu liikmena töötav Toomas Vilosius eelistaks olukorda, kus arsti töine eelistus oleks üheselt mõistetav.

"Ma põhimõtteliselt eelistaksin olukorda, kus arst ütleks selgelt välja, kus ta töötab. Samas mõistan ma ka seda, et aastate jooksul välja kujunenud olukord, kus töötatakse mitmes kohas, ei muutu üleöö. Me ei saa arstilt ju jõuga nõuda, et ta kindlasti peaks era-või nn riigisektori vahel valima," rääkis Vilosius.

Ta pidas siiski ühe tohtri käitumist kummaliseks. "Minul tekkis Äripäeva lugu lugedes küsimus, kuidas kliiniku juht saab asutust ainult 0,25 kohaga juhtida. Kas ta vastutab ka siis ainult 0,25 koha ulatuses? Kes siis ülejäänud 0,75 kohaga vastutust kannab? Minu meelest ei ole see juhi jaoks lihtsalt väärikas käitumine," kritiseeris PERHi nõukogu liige TÜ Silmakliiniku juhi Pait Teesalu käitumist.

Samas Vilosius mõistab, miks silmaarst niimoodi talitab. "Patsientide pealevoolu on ju enda erakliinikutesse vaja. See on ju ka selge," märkis eksminister.

Vilosius lisab, et Soomes käivad arstid isegi mitmele kohalikule omavalitsusele või nn riigile kuuluva haigla vahet tööl, lisaks peavad ka enda erakliinikuid. "Jah, Rootsis on selline olukord praegu muutmisel. Selgus oleks oluline, kuid paraku kiireid lahendusi siin ei ole," lisas eksminister.

Hetkel kuum