Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Konkurentide ees annab eelise disainiga tegelemine

    Disainiekspert Peter L. Phillips oli hiljaaegu Tallinnas koolitustsüklit läbi viimas ning kirjeldas ka Äripäevale, miks on tootmisettevõtetel kasulik teha koostööd disaineritega ning millist võimalikku kasu see koostöö võiks vähemalt ideaalis anda.
    Millist kasu võiks tootmisettevõttele tõusta koostööst disaineriga ehk siis, milleks üldse (toote)disaineri teenuseid kasutada?
    Tööstusdisainerid (ka tootedisainerid) on kõrgelt haritud spetsialistid. Enamik neist inimestest veedab neli kuni kuus aastat ülikoolis disaini õppides.
    Need disainerid loovad lisandväärtust, kasutades oma laialdasi teadmisi tootearendusest.
    Nad kindlustavad selle, et toode on väärtuslik, ja omistavad tootele tunnused, mis on eduks vajalikud, nad hoolitsevad selle eest, et toote vorm ja funktsioon vastaksid tarbijate ootustele.
    Disainerid loovad tugeva konkurentsieelise ka väga keerulistes turutingimustes, võimaldades müüa tooteid hinnaga, mis rõõmustavad tootmisettevõtjat. Ehk siis, disaineri kasutamine toob ettevõttele tulu.
    Muidugi pole kõik eelmainitud eelised ainsad - on veel palju muudki. Ja kui nüüd tuua mõni näide, siis disaineri ametit on võimalik võrrelda arsti omaga - ei ole mõtet minna operatsioonile oskamatu kirurgi juurde, kel puuduvad vajalikud teadmised ja haridus - sellest lihtsalt ei sünni midagi head. Sama lugu on tootearenduse ja uute toodete disainimisega. Kui te soovite, et teie ettevõtmisi saadaks edu, siis kaasake disainer.
    Milline on maailmapraktika - kas disainer palgatakse ettevõttesse või kasutatakse tema abi pigem teenustööna?
    Suurtel üleilmsetel ettevõtetel ja korporatsioonidel on kõige sagedamini oma in-house-disainiosakonnad ja -disainerid. Vahel võivad nad palgata ka väliseid disainibüroosid teatud kindlate toodete disainimiseks, aga seda tavaliselt siis, kui see projekt/ toode nõuab väga spetsiifilist kogemust või oskusi, mida majas sees pole.
    Väiksemad ettevõtted tihti ei saa endale in-house-disainereid lubada, eriti kui nad ainult aastas korra tootearendusega tegelevad. Need ettevõtted kipuvad eelistama lepingulisi disainereid või professionaalseid tööstusdisainile orienteeritud büroosid.
    Ma ei ole väga tuttav Eesti tootmisettevõtetega, aga ma kahtlustan, nad kuuluvad väikeste ja keskmise suurusega firmade hulka.
    Eesti tootjad tõenäoliselt ostavad disainiteenust sisse. Kui aga tootearendamine ja toodete disainimine on miski, millega ettevõtted tegelevad pidevalt, oleks kindlasti mõttekas luua disainosakond.
    Milline on tootedisaineri funktsioon ettevõttes?
    Iga disaineri roll ja funktsioon ettevõttes on täielikult selle ettevõtte disaini (siia kuuluvad tooted, teenused, kommunikatsioon, pakendid jpm) eest vastutada. Enamasti vastutab kas turundusosakond või insenerid turu-uuringute eest, püüdes kaardistada praegusi ja ka tuleviku võimalusi ja nõudlust turul.
    Kui need vajadused on kindlaks tehtud, siis koostatakse nende põhjal disaineritöö lähteülesanne. Disaini lähteülesande koostamises peaks kindlasti osalema ka disainerid ise.
    Disain on distsipliin, mis on orienteeritud probleemide lahendamisele, seega on disaineri roll olla nende probleemide lahendajaks, mida on kirjeldatud disaini lähteülesandes.
    Mis asi on disaini lähteülesanne? Reklaamiagentuurides nimetatakse seda tihti briifiks. Disaini lähteülesandes kirjeldatakse üksikasjalikult võimalusi, tarbijate vajadusi, sihtgruppi, konkurentsisituatsiooni ja väljakutseid turul, hindu ja nende kujunemist, majandusharu trende ja kõike muud, mis on seotud disainiprojektiga. Kui see ülevaatlik lähteülesanne on loodud ja kinnitatud, siis asub disainer kasutama enda spetsiifilisi teadmisi ja kogemusi, lahendamaks probleem kõige loomingulisemal ja tõhusamal viisil.
    Kuivõrd heal või halval järjel on Eestis tootmisettevõtete koostöö disaineritega?
    Ameeriklasena on mul kahjuks vähe teadmisi Eesti tööstusettevõtetest. Eesti tooteid on Põhja-Ameerikas näha väga harva, kui üldse.
    Oma viimasel ja kahjuks väga lühikesel visiidil Eestisse sai mulle aga selgeks, et Eesti disain on alles saamas tootmise liikumapanevaks jõuks.
    Ka tundub, et Eesti tootjatel on siiani vähe disaini rakendamisega seotud kogemusi ning seetõttu ilmselt ei saada veel aru professionaalselt disainitud toodete tohutust võimust ja mõjust turul.
    Küll aga jäi mulle siinse külastuse ajal mulje, et selline suhtumine Eestis on muutumas. Õigesti juhitud disain ja investeeringud sellesse tasuvad end ära. Globaalsed ettevõtted kasutavad professionaalset disaini kui vahendit kasumi kiireks kasvatamiseks. Olgu see vihjeks Eesti ettevõtjatele!
    Mille poolest erineb tööstuses tegev tootedisainer ütleme näiteks kunstnikust?
    Esitaks, kunst ja disain on kaks täiesti erinevat valdkonda. Kahjuks aga püüavad osa kunstnikke end iseloomustada kui disainereid. See on lihtsalt vale. Kunstiõpe ja disainõpe on absoluutselt erinevad.
    Kuigi disainis on elemente kunstist (värviõpetus näiteks), pole kunst disaini olemus. Nagu ma juba ütlesin, on disain probleemide lahendamise viis, mitte esteetilise väärtuse loomise vahend. Koolitatud disainerid omandavad teadmisi ka näiteks inseneeriast.
    Kui inimene otsustab saada rõivadisaineriks, siis keskendub ta pigem kangastele ja lõigetele, kui üliõpilane otsustab saada tööstusdisaineriks, on tal oluline lisaks materjalidele olla kursis ka inseneeriaga. Disain on interdistsiplinaarne valdkond!
    Kas korporatiivdisain ja sellega kaasnevad programmid ja projektid pole Eesti ettevõtete väiksust arvestades siinmail siiski suhteliselt utoopiline?
    Olen täiesti veendunud, et Eesti pindala ja rahvastikuarvuga pole siin mingit pistmist. Kui Eesti tootjatel on soov müüa tooteid Eestist välja, siis on äärmiselt oluline kasutada toodete eristumiseks ja nende turustamiseks disaini. Disain on müügiargument.
    Kui te nüüd mõtlete, et kas siinsetel ettevõtjatel on mõtet osaleda disainjuhtimise ja teistes disainiga seotud programmides ja projektides ning end selles osas koolitada, siis on vastus loomulikult jah. Hea disain on ainult juhtud disain.
    Kui ettevõttes on oma disainiosakond või disainer, siis kulud on nagu ikka töötajate puhul - palk, koolituseelarve, preemiad, töövahendid, töökoht jms. Kui te aga tahate harida ja koolitada oma disainibürood, kes on teie lepinguline partner, siis olenevad kulud neist ja eesmärkide või projektide keerukusest.
    Maailmas on laialdaselt levinud ja ka mina soovitaksin in-house-disainerite palkamist ja koolitamist - sellistel inimestel on põhjalikud teadmise teie ettevõtte toimimisest ja vajadustest ning nad oskavad saadud teadmisi ära kasutada ja teile edu tuua.
    Millistes tootmisvaldkondades oleks disaineri kaasamine tootearendusprotsessi eriti otstarbekas?
    Kuna disain loob lisandväärtust, tasuks disainereid alati tootmisarendusprotsessidesse kaasata. Täiesti asendamatud on disainer tootedisainis.
    Disaineri osalemine toote loomise protsessis on essentsiaalne. Kui tegu on aga teenusega (näiteks panganduses), siis on kõige olulisem teenuse graafiline disain (kommunikatsiooni disain), kuna konkreetset toodet kui sellist pole.
    Toiduainete puhul on disaini peamine roll pakendis. Seega disaini ja disaineri roll oleneb suuresti konkreetsest projektist. Kui disaini õigesti kasutada, on see alati 100% kasulik. Kahjuks ei oska tuua konkreetseid näiteid Eestist, kuid olen veendunud, et neid on palju.
    Kindlasti võite maailmas tuntud firmade seast tuua häid disaineritöö näiteid, kus paljuski just tänu sellele on saavutatud edu?
    On tuhandeid näiteid. Jaapani elektroonika ja autotööstus, Taani mööbel, Saksamaa fotovarustus, autod ja elektroonika jne. Ameerika arvutid, pakendatud tooted, tervise ja ilu tooted, telekommunikatsioon jne.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.