6. oktoober 2010 kell 11:24

SEB: Balti riikide majanduskasvu pidurdab tööpuudus ja väljaränne

Tööpuudus järgneva kahe aasta jooksul Balti riikides oluliselt ei vähene, majanduskasvu takistab tööjõu väljaränne.

Kasvu pidurdavad struktuurilised takistused, nagu tööpuudus ja emigratsioon kõigis kolmes Balti riigis, kirjutab Bloomberg. Eksport on küll kasvamas, kuid tööpuudus jääb endiselt suureks, kuna sisenõudlus veel ei taastu. Balti riikide tööpuudus peaks SEB prognoosi kohaselt langema aastaks 2012 ligikaudu 15 protsendini.

SEB prognoosib selle aasta Eesti majanduskasvuks 2,3%, mis on kõrgem kevadel prognoositud 2%st. 2011. aasta majanduse reaalkasvuks ennustab pank 4%. Inflatsioonimäär on 2010. aastal panga prognoosi kohaselt 2,5% ja järgmisel aastal 2%.

Leedu majanduskasv on sel aastal hinnanguliselt 1 protsent,  Läti SKP väheneb 1,5 protsenti. Leedu ja Läti majanduskasvuks ennustab SEB aastateks 2011 ja 2012 vastavalt 4 ja 4,5 ning 4 ja 5 protsenti.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum