Väinu Rozental • 8. november 2010 kell 15:07

Jordaania põlevkivi saab kasumlikult arendada

Eesti Energia ja teiste Jordaania põlevkivi arendajate uuringud on näidanud, et sealset põlevkivi on võimalik arendada kasumlikult, kui nafta hind ületab 60 dollarit barrelilt, kinnitas minister Juhan Parts.

Parts vastas täna riigikogus arupärimisele ASi Eesti Energia Jordaania-projekti kohta.

„Praegu on nafta hind 80 USA dollarit barreli kohta,“ jätkas Parts. „Ja kui me täna vaatame rahvusvahelisi sõltumatuid energiaagentuure ja erinevaid institutsioone, kes prognoosivad nafta vajadust pikemas perspektiivis, siis praktiliselt ei ole võimalik leida institutsiooni, kes ennustaks nafta hinna kukkumist märkimisväärselt. Seda põhjustab nii jätkuv tarbimise kasv, peaasjalikult Hiinas ja Indias, kui ka uute maardlate üha kulukam kasutuselevõtt.“

Parts täpsustas, et näiteks süvamerest nafta pumpamise maksumus on praegu samas suurusjärgus või isegi kallim kui põlevkivist õli tootmine.

„Põlevkivi kui ressursi vastu on huvi suurenenud üle maailma,“ rõhutas Parts ja lisas, et hetkel on Jordaanial lepingud vähemalt kuue maailma maineka firmaga, kes uurivad Jordaania kohaliku põlevkiviressursi kasutuselevõtmist.

Partsi sõnul ei ole Eesti Energia praegu veel Jordaaniasse märkimisväärset investeeringut teinud ja seega ka riskid on väikesed. „Samas, mida rohkem see projekt edasi areneb, seda rohkem muutuvad riskid kontrollitavaks,“ lausus Parts.

Hetkel kuum