Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Silvanot paisutab (Valge)vene majadus majanduskasvu

  Silvano FG teenis kolmandas kvartalis 53,9 miljonit krooni puhaskasumit, mida on kuus ja pool korda enam kui aasta eest. Viimase aasta jooksul totaalse muutuse läbi teinud ettevõte on üheksa kuuga korjanud kasumit kokku juba 150,5 miljonit krooni ehk 3,90 krooni aktsia kohta, samas kui alles täpselt aasta eest vahtis samal ajal vastu 7,7 miljoni kroonine kahjuminumber.
  "Turud on fundamentaalselt praegu paremad kui aasta tagasi," tõi aastataguse ajaga võrreldes põhilise muutuse välja sel teisipäeval valdusfirma Silvano FG värskeks juhatuse esimeheks valitud Märt Meerits.
  "Erinevalt näiteks Eesti konkurentidest Baltikast ja PTAst tegutseme me laia haardega Venemaal, Valgevenes, Ukrainas… Venemaal ja Valgevenes on müüginumbrid paranenud, ostujõud kasvanud ja see on ka üks põhjus, miks meil läheb täitsa hästi," sõnas Meerits.
  Silvano FG teenis üheksa kuu 1,1 miljardi kroonini ulatunud käibest ligi 57% Venemaalt ja ligi 28% Valgevenest. Börsifirma sõnul on idanaabri majandus kuni selle aasta septembrini liikunud tõusujoones, esimese poolaasta majanduskasv ulatus 4 protsendini. Viimasel ajal on küll näha esimesi märke kasvu aeglustumisest, kuid siiski toetavad nafta- ja gaasihinnad Vene majandust endiselt.
  Ehkki Vene jaekaubandusturul lõpetas Silvano 2010. aasta teisel poolel oma kauplustega tegutsemise, turustatakse äripartnerite kaudu Milavitsa brändi kandvat pesu Venemaal ja veel kolmeteistkümnes riigis ning tervelt 325 kaupluses edukalt edasi.
  Milavitsa sünnimaale Valgevenele prognoositakse 2010. aastaks 11-12protsendist majanduskasvu. Tegemist on ainukese turuga, kus Silvano tegutseb Milavitsa toodete jaemüügiga praegu ise edasi.
  "Ilmselgelt tulevad meil paremad tulemused jaemüügist kui hulgimüügist ning seetõttu on müügivõrgu laiendamise plaan meil Valgevenes olemas," kommenteerib Meerits turgu, kus praegu hoitakse käigus 39 kauplust.
  "Arvestades, et Valgevenes inimeste jõukus kasvab, siis meil seal kasvuruumi on. Me pole riigis küll dominantses positsioonis, kuid Milavitsa loetakse Valgevenes tippbrändide hulka. Kui sõita Minskis lennujaamast autoga linna poole, siis paljude muude siltide hulgas paistab silma, et Milavitsa bränd on seal igas mõttes armastatud ja austatud," tõi Meerits näite Valgevene pesutootjast, millest Silvano omab ligi 80 protsenti.
  Swedbanki ja LHV analüütikud kiitsid eile Silvano tulemusi ühest suust ning soovitavad investoritele aktsiat jätkuvalt osta.
  "Silvano FG kolmanda kvartali tulemused olid oodatult head, positiivselt üllatas ettevõtte puhaskasum, mis ületas meie prognoose poole miljoni euro (7,8 miljoni krooni) võrra," tunnistab LHV analüütik Nils Vaikla.
  Silvano 22protsendine aastane käibe kasv ja brutokasum vastasid investeerimispanga ootustele. "Silvano ärikulud olid kolmandas kvartalis oodatust pisut väiksemad, mistõttu ärikasum tuli oodatust parem. Nii jaemüügi kui ka hulgimüügi ärisegmendi kasumimarginaalid liikusid võrreldes varasemate kvartalitega tõusujoones. Oleme ettevõtte suhtes positiivselt meelestatud, kuna Silvano tulemusi toetab kriisist kiiresti taastuv Ida-Euroopa majanduskeskkond ning ettevõtte tugev ärimudel ja finantsseisund," tõdes Vaikla, kes soovitab Silvano aktsiat osta.
  Ka Swedbanki analüütik Risto Hunt kiitis oma lühikommentaaris Silvanot. "Silvano kolmanda kvartali tulemused olid tugevad. Müük kasvas kvartalis üle 22% võrreldes aastataguse perioodiga. Ettevõtte jaemüük kahanes küll veidi enam kui 30%, kuid see oli tingitud kahjumlike poodide sulgemisest. See omakorda aga põhjustas tugeva kasumlikkuse kasvu," märkis Hunt.
  Analüütiku sõnul on Swedbanki hinnasiht Silvano aktsiale praegu ülevaatamisel.
  Panga viimane hinnasiht on pärit 8. aprillist, mil panga analüütikud andsid aktsiale ostusoovituse hinnasihiga 1,77 eurot (27,69 krooni).
  Silvano FG aktsia tõusis Tallinna börsil eile tulemuste peale 3,05 eurole (47,72 kroonile) ehk 4,8%. Viimati sulgus Silvano aktsia sellel tasemel 2008. aasta 19. mail ehk kahe ja poole aasta eest.
  Kui 2010. aasta jooksul on Tallinna börsi tippaktsia kallinenud ligi neli korda, siis võrreldes eelmise aasta kevadise põhjatasemega on aktsia oma hinna kümnekordistanud.
  Sel teisipäeval kinnitas Silvano aktsionäride erakorraline koosolek aktsiate tagasiostuprogrammi, mis lubab ettevõttel kuni järgmise aasta juunini tagasi osta kuni 10 protsenti ettevõtte aktsiatest.
  Maksimaalselt lubatud aktsia hinnalaeks on Silvano määranud 4 eurot (62,59 krooni), mis on eilsest aktsia sulgemishinnast vaid veidi enam kui 30% kõrgem.
  Silvano FG juhatuse esimehe Märt Meeritsa sõnul lähtub 4 euro peale pandud hinnapiir sellest, et ettevõte ei ostaks oma aktsiaid tagasi uisapäisa. "Tuleb vaadata, mida arvavad analüütikud, ja ettevõtte fundamentaalnäitajaid. Aktsia maksimumhinna määramisel oleme lähtunud tervest mõistusest, mitte ebamäärasusest."
  Aktsiate tagasiostuprogrammi kõrval võivad investorid loota Silvanolt tulevikus ka dividende. "Minu sõnum investorite üldkoosolekul oli see, et me positsioneerime Silvano kui dividendiaktsia, mis maksab korra aastas dividende," märkis Meerits.
  Meeritsa sõnul on pikaajaliste väikeinvestorite jaoks oluline stabiilsus, tulemuste kasv ja see, et nad saaksid ettevõttest regulaarselt dividende.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Pangaaktsiad tirisid Balti börsiindeksi miinusesse
Täna enimkaubeldud aktsiate LHV ja Šiauliu Bankase taandumine viis 1,23 protsendiga miinusesse ka Balti koondindeksi Balti Benchmark.
Täna enimkaubeldud aktsiate LHV ja Šiauliu Bankase taandumine viis 1,23 protsendiga miinusesse ka Balti koondindeksi Balti Benchmark.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Järjekordne krüptofirma seisatas raha väljamaksed
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.