Meelis Mandel • 18. november 2010 kell 10:58

Soome ettevõtja: 5 head põhjust ajada äri Eestis

Oma Eestis asuvat ettevõtet laiendanud soomlasest firmajuht Jouni Ihme loetles Kauppalehtile viis põhjust, miks ta Eestisse 1,2 miljonit eurot juurde investeeris.

Soomes on poliitiline otsuste tegemine kaugenenud ettevõtlusest ja on raske saada isegi omavalitsusjuhi jutule, lausus Ihme tehase laienduse avamisel, kus osalesid ka siseminister Marko Pomerants ja Rakvere linnapea Andres Jaadla.

Eesti kõrval Hiina, Venemaa ja Ungari vahel valinud Ihme toob Eesti eelisena lisaks ära veel odavama tööjõu. Tema koostööpartner Dicro Eesti juht Juha Seppälä sõnul on eestlasest tehasetöölise tunnipalk kolm eurot. See teeb ühes kuus 500-600 eurot, mis jääb üle kahe korra alla näiteks Soome koristajate 1400eurosele palgale, mida ametiühing parajasti tõsta üritab.

Kokkuhoidu lisavad Ihme sõnul veel Soomest madalamad tööandjakulud ning lühem seadusega sätestatud töötajate minimaalne puhkuseõigus.

Neljanda argumendina tõi Ihme välja tööandjale väiksema haigushüvitise koormise ja viiendana Soomest suureme ELi kaasfinantseeringu võimaluse. Rakvere kasuks eraldi rääkis veel oma tollipunkt ning head transpordiühendused.

Hetkel kuum