Sirje Rank • 30. november 2010 kell 8:45

Briti valitsus muudab ettevõtte tulumaksu atraktiivsemaks

Briti rahandusminister Geirge Osborne tegi eile teatavaks muudatused ettevõtte tulumaksus, mis on osa laiemast eesmärgist parandada Suurbritannia ärikliimat ja meelitada firmasid investeerima.

Uuenduse järgi hakkab kasumile, mis on teenitud Suurbritannias välja arendatud ja valmistatud toodetelt, kehtima 10% suurune ettevõtte tulumaks.

„See muudab dramaatiliselt maksumäära tuhandetele Suurbritannias tegutsevatele firmadele," kommenteeris agentuurile Bloomberg audiitor- ja konsultatsioonifirma PwC pressiesindaja. "Sisuliselt tähendab see seda, et mõnedel firmadel jääb nüüd igast 100 naelast maksustatavast tulust 14 naela rohkem kätte, mida uuesti ettevõttesse investeerida. See võib Suurbritanniasse tuua miljardite eest uusi investeeringuid.“

Ministri uue maksuplaani järel teatas eile GlaxoSmithKline, et investeerib just selle muudatuse tõttu Suurbritanniasse 500 miljonit naela. Farmaatsiahiid avab Suurbritannias oma esimese uue tehase viimase 30 aasta jooksul. Firma juhi sõnul tõstab maksumuudatus Suurbritannia atraktiivsust erasektori silmis nii sinna oma tootmise rajamise seisukohast kui investeerimiseks. GSK investeering loob Suurbritanniasse 1000 uut töökohta.

Edaspidi plaanib Briti valitsus muudatusi ka tööseadustes, bürokraatia vähendamist ning eksporditoetuste süsteemi ülevaatamist.

Ministrid on olnud mures, et Suurbritannias tõusnud kapitalitulu maks, käibemaksu tõus ning uus kõrgem tulumaksu ülemmäär kõrgepalgalistele (50%) võivad ajendada firmasid riigist lahkuma.

Hetkel kuum