Birjo Must • 30. detsember 2010 kell 11:46

Leev Kuum: soovin, et eurost oleks kasu!

Tahaksin, et võiksime aasta lõpus öelda – eurost oli Eestile kasu, rääkis oma uusaastasoovist konjuktuuriinstituudi juhtivteadur Leev Kuum.

"Detsembris võiks teha kokkuvõtte, et ühisrahast oli meile kasu ja see aitas meie majandust kiiremini edasi kui aasta alguses arvasime," selgitas ta.

Põhimudel on Eesti majanduses järgmisel aastal Kuuma sõnul ikkagi see, et suudetakse luua vähemalt keskmise tootlikkusega töökohti 60 000 töösoovijale. "Kindlasti pole aga mõtet teha buumiaegseid madala tootlikkusega töökohti, kus siis ehitusel anti näiteks kive kätte või segati kusagil tee peal asfalti," nentis ta.

Laiemas plaanis meeldiks Kuumale näha, et integreerumised annavad oma tulemuse ja Eestile on tulnud kasuks eelmisel kümnendil tehtud pingutustest pääseda rahvusvahelistesse struktuuridesse. "Soovin, et investorid tahavad tulla riiki, mis on NATO kilbi all, kus on ühine euroraha, Schengeni viisavabadus ja kus kehtib Euroopa Liidu ärireeglistik," rääkis Kuum. Samadel põhjustel peaks ka turistide käitumine meie suhtes hoopis soosivamaks muutuma, lisas ta. 

Hetkel kuum