Sirje Rank • 31. detsember 2010 kell 7:34

Soome-Eesti kaubanduskoda: Eesti riskib edu käest lasta

Soome-Eesti kaubanduskoja juht Pasi Harttunen tunnistas Kauppalehtile, et Eesti riskib nn sisemise devalveerimisega saavutatud edu jälle kiiresti kaotada, kuna tööturul pole piisavalt vajalike oskustega töölisi.

"Tööpuudus on kõrge, kuid sellest hoolimata on paljudes sektorites juba tööjõupuudus. Näiteks insenere oleks vaja rohkem, kui praegu pakkumine on," ütleb tööjõuvahendusfirmat MPS Baltia juhtiv Harttunen.

Ümberkoolituse võimalustel on piirid. "Ehitusmeestest ei koolita vorstitehase müügikahureid," nendib ta.

Ka kõrghariduses näeb Harttunen tõsiseid probleeme – juriste ja ärijuhte tuleb pidevalt juurde, kuid insenere ja muid ametimehi napib. Ülikoolihariduse saanute ülepakkumise taga on ka erakõrgkoolide džungel, mis võimaldab ka andetutel papa paksu rahakoti toel kõrghariduse saada.

Pikalt Tallinnas elanud Harttunen muretseb ka selle pärast, et Eestis hakkab taas ilmnema märke klassiühiskonna ihalusest. "Eliitkoolide" laste vanemad seisavad tema sõnul pigem selle eest, et "tavaliste koolide" tase ei tõuseks. "Eestis oleks ennekõike vaja tugevat külavaimu," ütleb ta.

Samuti imestab Harttunen, et Tallinna väikesest lennujaamast üritatakse teha konkurenti Vantaa lennujaamale Aasia suunal. "Kas lennunduses ja logistikas ei võiks mõelda soomlastega koostööle?", imestab ta.

Hetkel kuum