• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soome-Eesti kaubanduskoda: Eesti riskib edu käest lasta

  Soome-Eesti kaubanduskoja juht Pasi Harttunen tunnistas Kauppalehtile, et Eesti riskib nn sisemise devalveerimisega saavutatud edu jälle kiiresti kaotada, kuna tööturul pole piisavalt vajalike oskustega töölisi.

  "Tööpuudus on kõrge, kuid sellest hoolimata on paljudes sektorites juba tööjõupuudus. Näiteks insenere oleks vaja rohkem, kui praegu pakkumine on," ütleb tööjõuvahendusfirmat MPS Baltia juhtiv Harttunen.
  Ümberkoolituse võimalustel on piirid. "Ehitusmeestest ei koolita vorstitehase müügikahureid," nendib ta.
  Ka kõrghariduses näeb Harttunen tõsiseid probleeme – juriste ja ärijuhte tuleb pidevalt juurde, kuid insenere ja muid ametimehi napib. Ülikoolihariduse saanute ülepakkumise taga on ka erakõrgkoolide džungel, mis võimaldab ka andetutel papa paksu rahakoti toel kõrghariduse saada.
  Pikalt Tallinnas elanud Harttunen muretseb ka selle pärast, et Eestis hakkab taas ilmnema märke klassiühiskonna ihalusest. "Eliitkoolide" laste vanemad seisavad tema sõnul pigem selle eest, et "tavaliste koolide" tase ei tõuseks. "Eestis oleks ennekõike vaja tugevat külavaimu," ütleb ta.
  Samuti imestab Harttunen, et Tallinna väikesest lennujaamast üritatakse teha konkurenti Vantaa lennujaamale Aasia suunal. "Kas lennunduses ja logistikas ei võiks mõelda soomlastega koostööle?", imestab ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.