Oodatakse head aastat

Romet Kreek 04. jaanuar 2011, 00:00

LHV analüütik Nils Vaikla prognoosis, et kui seni on aktsiaturu liikumist valdavalt mõjutanud makrouudised euro tulekust ja majanduskasvust, siis nüüd on investorite fookus aina enam liikumas mikrotasandile ehk senisest olulisemat tähelepanu saavad ettevõtete finantsnäitajad.

"2011. aastat võib juba nimetada kasvuaastaks, mil paranenud efektiivsus ja kasvav müügikäive annavad head eeldused korralike majandustulemuste näitamiseks," ütles Vaikla, kes ootab Tallinna börsilt 35protsendist tõusu. "Praeguses varajases majandusfaasis on aktsia hinna tõusupotentsiaali koha pealt eelisseisus tsüklilised ettevõtted, mille käekäik liigub inimeste tarbimisvalikutega ühes rütmis."

Tema hinnangul võiks investorite huviorbiidis 2011. aastal olla sellised majanduskasvust kasu lõikavad börsiettevõtted nagu Olympic Entertainment Group, Tallink, Tallinna Kaubamaja, Silvano Fashion Group ja Merko Ehitus.

Kõrgeim kasvuootus on 39%. Aktsiaturu suhtes on kõige optimistlikumalt meelestatud Nordea privaatpanganduse portfellihaldurid Ülar Kiisla ja Jaanus Hellat, kes prognoosisid kohaliku aktsiaturu 39protsendist tõusu. Nad näevad suuremat potentsiaali suuremates ja likviidsemates aktsiates, nagu Tallink, Olympic EG ja Eesti Ekspress.

Swedbanki analüütiku Pertti Rahneli sõnul peaks börsi toetama kohalike ettevõtete jätkuv märgatav kasumlikkuse paranemine ning Eesti majanduse taastumine ülejäänud Euroopast kiiremas tempos.

"Tallinna börsil noteeritud suuremate nimede seas näeme enam tõusutuumi Olympic EG-l," ütles tänavu Eesti aktsiaturu 15protsendist tõusu ootav Rahnel, kellele meeldivad ka Tallinna Vee ja Silvano FG aktsia.

Trigon Capitali fondijuht Mehis Raud prognoosib Eesti turu 25protsendist kasvu, kuna aktsiad peaksid liikuma peamiselt likviidsusest tingitud raha sissevoolu ja vähemal määral ettevõtete finantsnäitajate paranemise toel.

"Kasvu toetab Eesti majanduse järkjärguline paranemine, suurenev ahnus ja jätkuvalt madalad hoiuseintressi määrad," ütles Raud. "Suurimat tõusu võiks olla võimeline pakkuma Olympic EG, arvestades ettevõtte tsüklilist iseloomu, käibe ja kasumi kasvatamise potentsiaali ja ootusi, mis praegu on aktsia hinda sisse arvestatud."

"2011. aasta aktsiate valik investeeringuteks toimub fookusega rahavoogudele," ütles Danske Capitali fondijuht Irina Markitanova, kes ootab turu 15-20protsendist tõusu. "Need ettevõtted on Tallink, Olympic EG ja Tallinna Kaubamaja."

Nimetatud ettevõtted vähendasid tugevalt kulubaasi ja parandasid kriisikeskkonnas opereerimise efektiivsust ning eeldades müüginumbrite kasvu jätkumist, on oodata ka puhastulu head kasvu, märkis analüütik.

Nõrgimad võivad enim kasvada. East Capitali partner Aivaras Abromavicius ootab Tallinna börsilt positiivseid arenguid seoses euro kasutuselevõtu ja majanduse taastumisega. Ta ootab aktsiaturult kasvu madala kahekohalise protsendi võrra. Küsimusele, kas kasv võiks olla pigem 10 või 30 protsendi kandis, vastas ta, et ta ei soovi täpsustada. Tema ootaks paremaid aktsiad 2010. aasta nõrgematest sektoritest, mis ei ole veel taastunud , nagu meedia, ehitus ja jaekaubandus.

Kõige tagasihoidlikumat arengut prognoosis Kristjan Lepik Eften Capialist. Tema ootaks 2011. aasta lõpuks Tallinna indeksile 720punktist taset ehk 3,5 protsenti paremat seisu, kui valitses prognoosi tegemise hetkel.

Üsna üksmeelel ollakse, et tarvis on uute ettevõtete lisandumist börsile, kuna Telekomi ja Norma lahkumine on kohaliku börsi väga kõhnaks jätnud. "Loodame, et 2011. aastal on Tallinna börsil mitu uustulnukat," ütlesid Nordea portfellihaldurid.

Kuigi kõik paistab kaunis, ei saa päris mööda minna ka riskidest. Kui maailma aktsiaturgude meelestatus muutub, võib see ka meid mõjutada. Üks risk on Rahneli sõnul Rootsi majanduse võimalik jahtumine.

"Kuna nii Balti- kui ka Põhjamaad ja Saksamaa on avatud majandused, siis juhul kui toodete/kaupade nõudlus kas nõrgeneb või kaob, kannatavad ka Baltimaade ja Eesti ettevõtete majandustulemused," ütles Markitanova.

Riskidena toodi välja ka Tallinna Vee ümber toimuvat, kütuse hinna tõusu ja riigikogu valimisi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing