Kadri Bank • 18. jaanuar 2011 kell 10:09

Algas Ilvese riigivisiit Rootsi

Täna hommikul oma kolmepäevast Rootsi riigivisiiti alustanud Eesti presidendipaari võttis Stockholmi sadamas vastu prints Carl Phillip.

Edasi liiguti kuningapaleesse, kus presidendipaar kohtus Rootsi kuninga Carl XVI Gustafi ja kuninganna Silviaga. Pärast tervitustseremooniat vahetati kinke, mida tehakse palee traditsiooni kohaselt ilma meedia juuresolekuta, ning tehti visiidi ametlik foto.

Praegu viibib presidendipaar kuninga ja kuningannaga ametlikul lõunal kuningapalees.

Täna õhtul kohtub Rootsi kuninga kutsel toimuva riigivisiidil Ilves ka peaminister Fredrik Reinfeldtiga. Ilvest saadab Kaubandus-Tööstuskoja äridelegatsioon ja president osaleb ka Eesti-Rootsi äriseminari avamisel. Samuti kõneleb ta küberjulgeoleku seminaril, mis korraldatakse Stockholmis Rootsi välisministri Carl Bildti algatusel, ja esineb loenguga Uppsala Ülikoolis. Külastatakse ka Rootsi riikliku elektrivõrgu Svenska Kraftnät peakorterit, Stockholmi linnavalitsust ja Euroopa Liidu Põhjala lahingugruppi Enköpingus.

Muuseas teeb Ilves ka lühikese külaskäigu oma lapsepõlvekodusse Rootsis, kus ta elas kolm aastat. Eesti riigipea külastab Rootsi eestlaste annetustest rajatud mälestusmärki “Vabaduse värav”, mis on kümnete tuhandete põgenike tänu Rootsile, ning Stockholmis asuvat Eesti Maja ja Eesti kooli.

 

Ilvest saadavad riigivisiidil Rootsis ka justiitsminister Rein Lang, majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, Riigikogu liikmed Marko Mihkelson ja Toomas Varek, Eesti Panga Nõukogu esimees Jaan Männik, Tartu Ülikooli rektor Alar Karis ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman. Evelin Ilves külastab Rootsis mitmeid laste ja noorte terviseprobleemidega ja tervisliku toitumisega tegelevaid asutusi ja uurimiskeskusi.

Hetkel kuum