Kadri Bank • 19. jaanuar 2011 kell 9:16

Ilves: Läänemere kahe poole vastandamine vananenud mõtlemine

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna Stockholmis toimuval äriseminaril, et Läänemere kahe kalda vastandamine ei ole enam ajakohane.

Ilves rääkis, et vastandused nagu „vaene Ida – rikas Lääs“ ja piiri tõmbamine ühe ja teise Läänemere kalda vahele on osad vananenud lähenemisest. „Mulle ei meeldi vastandused, aga praegu on kohaldatav pigem Põhja ja Lõuna (Euroopa – toim.) vastandamine,“ ütles Ilves äriseminari avades.

„Tahaksin paluda Põhja-Euroopal panna kõrvale mõtteviisi, mida Freud nimetas väikeste erinevuste nartsissismiks ja mõelda meie sarnasuste peale,“ ütles Ilves ja nimetas peamiste sarnasustena lähenemist majandusele, vastutustundlikkust fiskaalpoliitikas ja riigi läbipaistvust. Ta märkis, et korruptsioon Eestis on tunduvalt väiksem ka kui mõnes vanas ELi riigis.

President märkis ka, et maailma ajakirjandus on kujutanud Eesti eurotsooniga liitumist kui midagi negatiivset, öeldes, et eurol seisab silmitsi paljude probleemidega. Kuid mitte eurol ei ole tegelikult probleeme, vaid osadel eurotsooni riikidel, kelle poliitika on olnud vastutustundetu, lisas Ilves.

President tõi ka esile, et Eesti ja Luksemburg on ainsad kaks riiki, kes praegu Maastrichti kriteeriumitele vastavad.

Täna on president Ilvese Rootsi riigivisiidi teine päev. Ilvest saadab riigivisiidil Kaubandus-Tööstuskoja delegatsioon, majandusminister Juhan Parts, justiitsminister Rein Lang, Riigikogu liikmed Marko Mihkelson ja Toomas Varek, Eesti Panga Nõukogu esimees Jaan Männik ja Tartu Ülikooli rektor Alar Karis.

Hetkel kuum