Katre Pilvinski • 22. märts 2011 kell 8:00

Mart Sõrg kriisifondist: parem hilja kui mitte kunagi

Euroala kriisifond oleks tulnud luua aastal 1999, kui ühisraha kasutusele võeti, kuid parem hilja kui mitte kunagi, ütles Eesti Panga endine nõukogu esimees Mart Sõrg.

„Probleemid euroala eelarve distsipliiniga tekkisid ja süvenesid juba 10 või rohkem aastaid tagasi ja nüüd me oleme lihtsalt eurosüsteemi kriisi olukorras. Fond ei ole kerge, aga ta on hädavajalik,“ rääkis Sõrg.

„Alternatiiv kriisifondile oleks olnud see, et Euroopas oleks kord majas olnud kui euro loodi, aga kuna korda polnud, siis olukord halvenes ja halvenes. Hiljem millegi parandamine ja taastamine on alati kallim. Kui Kreeka oleks viis aastat tagasi võtnud kätte eelarve reformid, siis poleks nii palju streike toimunud ja kõik oleks valutumalt läinud," möönis ta.

„Suur viga tehti sellega, et euroala kriisifond oleks pidanud tehtama juba siis, kui 1999. aastal euro kasutusele võeti ning kui kõik euroala riigid oleks sellest ajast peale sinna sisse maksnud, oleks praegu Eesti osalus selles väiksem. Kuid siis ei tahetud, ei osatud või ei juletud Euroopa Keskpangale nii palju raha kätte anda,“ märkis Sõrg.

„Viga tehti kahepoolne – üks asi oli see, et distsipliini ei olnud ja teine oli see, et kriisifond oleks tulnud teha juba aastaid varem, euro käiku laskmise ajal. Parem hilja kui mitte kunagi, see mis jäi kunagi tegemata, tuli nüüd ära teha,“ sõnas ta.

Hetkel kuum