Raivo Sormunen • 7. aprill 2011 kell 7:11

Jaapani Keskpank pakub firmadele 0,1%st abilaenu

Jaapani Keskpank pakub ettevõtetele, mis said märtsi keskel toimunud maavärinas kannatada triljon jeeni (8,2 miljardit jeeni) ulatuses ühe aastase pikkuse tähtaja ja 0,1% intressimääraga laenu, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Lisaks otsustas täna koos viibinud keskpank, et jätab üleöö laenuintressimäära 0-0,1% juurde ja jätkab nii oma laenuprogrammi kui ka varade tagasiostu plaaniga. Lisaks teatas Jaapani Keskpank, et maavärinast põhjustatud tootmisvahendite hävimine ja ettevõtete nõrgenenud finantspositsiooni tõttu on majanduskasv tugeva surve all.

Analüütikute hinnangul löövad keskpankurid hetkel kokku katastroofi kahjusid ning võivad järgmisel keskpanga koosolekul 28. aprillil tulla välja uute abimeetmetega.

„Maavärina laenuprogrammiga toetas keskpank kommertspankasid, kes katastroofipiirkonnas kannatavad. Uus programm pakub finantsturgudele stabiilsust,“ märkis Norinchukin Research Institute peaökonomist Takeshi Minami.

Jaapani jeen on pärast 18. märtsil kogunud G7 suurriikide otsust jeeni müüa odavnenud USA dollari vastu 5% ja liigub hetkel 85,3 jeenil ehk madalaimal tasemel pärast eelmise aasta septembrit.

Aktsiaturgu kajastav Nikkei 225 alustas tänast päeva mõõduka tõusuga, kuid päeva lõpuks jäi indeks siiski vaid 0,05 protsendiga plussi, peatudes 9589 punktil.

Hetkel kuum