3. mai 2011 kell 11:47

Kanadas tulevad võimule konservatiivid

Kanada parlamendivalimised võitsid konservatiivid eesotsas peaminister Stephen Harperiga. Harper saab nüüd moodustada enamusvalitsuse ning ellu viia plaanitud maksukärped ja vähendada eelarvedefitsiiti, vahendab Bloomberg.

Harper on lubanud tasakaalustada Kanada eelarve aastaks 2014, kärpida üksikisiku ja ettevõtte tulumaksu. Harper on lubanud ka kõrvaldada barjäärid välisinvesteeringutelt. Kanada vähendas ettevõtte tulumaksumäära selle aasta 1. jaanuarist 1,5 protsendi võrra, 16,5 protsendile, ning see langeb aastaks 2012 15 protsendile. Samuti on lubatud langetada maksumäärasid peredele.

Esialgsetel andmetel said konservatiivid eile peetud üldvalimistel 167 kohta 308kohalises parlamendis ehk siis 40 protsenti häältest. Sotsiaaldemokraatide poolt hääletas 31 ja liberaalide poolt vaid 19 protsenti valijaist.

Kuigi Harperi otsustusjõud oli viimastel aastatel piiratud, suutis ta traditsiooniliselt vasakliberaalses riigis langetada käibe- ja ettevõttemaksu, suurendada sõjalisi väljaminekuid ja pikendada Kanada sõdurite kohalolekut Afganistanis.

 

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum