Alyona Stadnik • 6. mai 2011 kell 11:57

"Tooraine hinnamulli pole"

Swedbanki analüütiku Annika Paabuti sõnul ei ole tooraine hinnamulli kohta tõendeid. See, kas toorainete hinnalangus jätkub, on aja küsimus.

"Kuna praegu näib, et siiski on tegu ajutise turu närvilisusest ja rahapoliitikate karmistumisest tingitud muutusega, on raske hinnata, kas sama trend lähitulevikus jätkub," kommenteeris Paabut ning lisas, et juba täna on mitme tootegrupi hinnad juba kerkimas - kuld ja hõbe vastavalt 2 ja 0,9 protsenti.

"Seda, kas korrektsioon jätkub ka tulevikus, näitab aeg," märkis Paabut.

Hindade kahanemine mõjutab Paabuti sõnul nii tarbijaid kui ka ettevõtjaid-tootjaid. Ta täpsustas, et tootmissisendite hindade langus muudab kokkuvõttes lõpptoote/-teenuse odavamaks, mis omakorda tähendab, et järgnema peaks ka tarbijahindade kahanemine. "Samas selline tootmissisendite hinnamuutus peab olema püsiv, et see ka tarbijahindadeni jõuaks," lausus Paabut.

Inflatsiooni aeglustumist ootab pank mitmel põhjusel. "Ühelt poolt on tegu kõrgema võrdlusbaasiga ja teisalt peaks toiduainete hinnakasv aeglustuma," täpsustas Paabut. Uued saagid suurendavad pakkumist ning kõrgest nõudlusest tingitud hinnasurve peaks järele andma, lisas ta. 

 

Hetkel kuum