Alyona Stadnik • 6. mai 2011 kell 13:18

Tavid: toorainemull on normaalne protsess 

Tavid ASi omaniku ja nõukogu esimehe Alar Tammingu sõnul on toorainehindade langus esimene tagasilöök kasvurendis, see on täiesti normaalne ning seda oli oodata.

"Toorainehindade langusega on küsimus trendides ja trendi korrektsioonides. See, kui hõbe on aastaga tõusnud 130% ja ta vahepeal 40% langeb ja siis uuesti tõuseb, on väga normaalne protsess," kommenteeris Tamming.

Tamming täpsustas, et mulli lõhkemine tähendab seda, et hinnad mitte kunagi ei tõuse samale tasemele. "Kinnisvara puhul on mulli lõhkemine see, kui näiteks Miamis lõhkes 1921. aastal kinnisvaramull, siis aastaks 2000 tõusid hinnad samale tasemele," sõnas Tamming.

Praegu ei ole see mulli lõhkemine, vaid tegu on korrektsiooniga. "Mulli lõhkemisega oleks tegemist sellisel juhul, kui valitsused lõpetaksid abipaketid ja raha süsteemi juurde ei tuleks, siis puuduks inimestel vajadus oma raha säästa ja vahetada seda kas kulla või hõbeda vastu," lausus Tamming.

See on äärmiselt normaalne protsess, et järsule tõusule järgneb mingisugune muutus. "Aktsiate puhul nimetatakse seda korrektsiooniks ja toorainete puhul nimetatakse seda mulliks," rääkis Tamming. 

Selleks, et aru saada, kas on toorainemull või mitte, soovitab Tamming küsida oma tuttavatelt, kui palju nendest on kinnisvaralaenu võtnud ja kui palju nendest on hõbedasse investeerinud. "Mull on sellisel juhul, kui umbes 60% inimestest omavad neid vahendeid. Praegu ma arvan, et isegi 6% ei oma," märkis Tamming.  

Tooraine hindade langemisel on alati mõju, näiteks inflatsioonile ja tarbijatele. "Näiteks kui kütuse hinnad tulevad allapoole, siis tarbimine kasvab. Aga see on suure pildi väike osa, millele ei maksa suurt tähelepanu pöörata, vaid pigem oodata suurt pilti, mis hakkab maailmas toimuma," sõnas Tamming.

Tammingu arvates on suur tõenäosus, et toorainete hinnad kukuvad ka järgmisel nädalal. "Midagi ei ole imelikku, kui nad kukuvad kolm kuud. Asi on aga selles, et aasta või kahe pärast on nad praegusest tasemest tunduvalt kõrgemal," nentis Tamming.

Eilne kauplemispäev tõi mullistunud tooraineturule omamoodi krahhi, kui nafta, hõbeda ja paljude teiste toorainete hinnad kukkusid ligi 10%. Toorainete hinnad on langenud juba nädal aega ning täna on langus jätkunud. Hõbe on nädalaga odavnenud 27,8%. 

 

 

 

 

 

 

Hetkel kuum