Ants Nõmper: privaatsuse austamisega liialdatakse

Katariina Krjutškova 26. juuli 2011, 16:27

Inimelu päästmise seisukohast oleks oluline, et riigi uurimisorganitel oleks IP-aadressitele parem ligipääs, sõnas Raidla Lejins & Norcous Advokaadibüroo OÜ osanik ja vandeadvokaat Ants Nõmper.

„Mulle tundub küll, et üksikisiku privaatsuse austamisega on liiale mindud. Peaks rohkem väärtustama avalikkuse huve. Me kõik oleksime õnnelikud, kui selliseid asju (Norrale sarnaseid plahvatusi ja koolitulistamisi – toim) ei juhtuks ja riik saaks IP-aadressid vajadusel avalikustada,“ ütles Nõmper.

Nõmperi sõnul peaks olema organ, kellel oleks volitused IP-aadressile ligipääsuks eriolukordades. Nõmper tõi näiteks, et see võiks olla näiteks kaitsepolitsei komisjon või õiguskantsler, kelle tegevust kontrollitaks ja kellele oleks ette nähtud reeglid.

Olukorra muutmine eeldaks ka seaduse muutmist. „Peame ühiskonnas kokku leppima, kust see piir läheb. Siin pole õigeid ega valesid lahendusi,“ sõnas Nõmper.

Teisalt ei kiirustaks Nõmper uue seaduse vastuvõtmisega, sest ei tunneta Eestis nii suurt terroriohtu. „Ilmselt see oht meil nii suur pole. Samas ei pea ootama, et 100 inimest surnuks tulistatakse, ka paari inimese kaotus on suur õnnetus,“ ütles Nõmper.

Siseministeerium soovib uurimisorganite jaoks lihtsustada arvutite IP-aadresside väljaselgitamist, et tabada üksiküritajatest kurjategijaid, kes tihtipeale annavad oma kavatsuste kohta just internetis vihjeid, vahendas „Aktuaalne Kaamera“.

Nõmper vastas Äripäeva päevaküsimusele – mida arvate IP-aadressi tuvastamise lihtsustamisest?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. July 2011, 16:47
Otsi:

Ava täpsem otsing