Anne Oja • 16. august 2011 kell 15:37

Ärimehed korraldasid hiiglasliku CO2-maksukarusselli

Saksamaal Frankfurtis algas kohtuprotsess kuue ärimehe üle, kes organiseerisid saastekvootidega kaubeldes maksukarusselli.

Neid süüdistatakse 230 miljoni euroni küündivas maksupettuses, mis on sarnaste petuskeemide arvestuses Saksamaa suurim, kirjutas Local.

Uurimise andmetel on kohtualused Saksamaa, Suurbritannia ja Prantsusmaa kodanikud, kelle ettevõtted ostsid piiri tagant CO2 kvoote ning müüsid need omal maal edasi nii, et makse ei makstud. Keti viimane ettevõte müüs kvoodid taas välismaale, saades õiguse riigilt n-ö käibemaksu tagasi küsida, ehkki tegelikult käibemaksu kordagi ei makstud.

Maksukuriteos osales kokku rohkem kui 160 inimest. Kui organiseerijad end süüdi tunnistavad, ootab neid kolme kuni üheksaaastane vanglakaristus. Kui süüd omaks ei võeta, kuid kohus ärimehed ikka süüdi mõistab, lähevad nad 10 aastaks vangi. 

Hetkel kuum