Romet Kreek • 6. september 2011 kell 7:40

Trigon WM ei kipu rekordkõrge hinnaga kulda ostma

Trigon Wealth Managementi investeeringute juht Artjom Vakulenko kirjutas septembri ülevaates, et Trigon on riigivõlakirjade suhtes tugevas alakaalus, samuti ei kipu nad rekordkõrge hinnaga kulda ostma.

Vakulenko sõnul ootab Trigon, et pikas perspektiivis pakuvad hoolikalt valitud aktsiad jätkuvalt paremat tootlust, kuid samas ei kiirusta nad praeguses närvilises keskkonnas aktsiate osakaalu suurendama ning on kaitsnud ennast turgude edasise kukkumise vastu.

"Sellist turusentimenti pole me näinud alates 2008. aasta sügisest. Jääb mulje, etaktsiaturgudele pole enam jõukohane taluda negatiivsete uudiste tormi. Lisaks poliitilisele suutmatusele lahendada arenenud riikide võlaprobleeme survestavad turge erinevad signaalid globaalse majanduskasvu aeglustumise kohta," sõnas Vakulenko.

Viimaste nädalate jooksul on paljud investeerimisfirmad ja muud ülemaailmsedinstitutsioonid hakanud langetama käesoleva ja tuleva aasta prognoose. Sagedamini kõlavad ka uue majanduslanguse tekkimise teooriad. Kuigi majandussurutise kordumise tõenäosus on suurenenud, ei kuulu see endiselt Trigoni põhistsenaariumite hulka. "Ootame pigem madala globaalse kasvu jätkumist pikema perioodi jooksul. Krahhi tõenäosust vähendab fakt, et maailma finantssektor on tugevam kui mõned aastad tagasi," märkis Vakulenko.

August oli nii otseses kui ka ülekantud tähenduses tormide kuu – eranditult kõik maailma väärtpaberiturud lõpetasid kuu punases. Arenenud ja arenevate riikide aktsiad langesid vastavalt 7% ja 9%, kusjuures pole võimalik osutada ühele kindlale tegurile, mis sellise kukkumise vallandas. Pigem võib öelda, et juba pikemat aega valitsenud ebakindlus maailmamajanduse tuleviku suhtes materialiseerus augustis aktsiate allamüümisena.

Ettevõtete tasandil on majandustulemused jätkuvalt head, vastates enamasti analüütikute ootustele. "Kahjuks ignoreerivad investorid praeguses keskkonnas positiivseid uudiseid ja jätkavad aktsiapositsioonide müümist, mis näitab nende vähenenud riskitaluvust," lisas Vakulenko.

Hetkel kuum