Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riik loodab Eesti Teedega konkurentsi luua

  Riigile kuuluvate teehooldefirmade liitmise oluline põhjus oli teehoolde hangetel puuduv konkurents. Eraettevõtjatel polnud mingit muret, omavahel nad ei konkureerinud ning võis jääda mulje, et turg on jaotatud.
  Eraettevõtjad olid rahul, sest teehoolduse hinnad kasvasid. Kui ühel pakkujal on sisuliselt õigus kehtestada omapoolne hind, seab see riigi halba olukorda. Kulud aina kasvasid ja kvaliteedi üle tuli liiklejatelt pidevalt nurinat. Riik pidi midagi ette võtma.
  Ühisettevõtte loomine ja sellega konkurentsi tekitamine annab riigile parema võimaluse saada paremat teenust mõistliku hinnaga. Eesmärk pole kedagi turult välja süüa, vaid tekitada reaalne konkurents. Teehoolduses osalevad ka Eesti suurimad tee-ehitusettevõtted, kes aga pole seni läinud teistesse piirkondadesse konkureerima hooldelepingutele. Riigifirmale ei anta ka praegu ülesannet konkureerida tänastes eraettevõtjate piirkondades.
  Eraettevõtete rahulolematus on arusaadav. Nad lootsid saada garanteeritud tulu, kui riik oleks ka viimased 5 riigile kuulunud hooldeettevõtet maha müünud ja siis ei oleks riigil enam mingeid hoobasid konkurentsiolukorra parandamiseks.
  Viimastel hangetel pole kordagi hooldelepingu partner vahetunud ja üldjuhul laekubki ainult üks pakkumine. Sealhulgas on hooldelepingute hinnavahe odavama ja kallima piirkonna lepingumaksumuse vahel ca kahekordne.
  On mõistlik, et riik säilitab võimekuse vajadusel turul sekkumiseks, kui hinnad lähevad ebamõistlikult kalliks või kui lepingupartner kohustusi korrektselt ei täida. Samamoodi ka näiteks, kui tee-ehitusobjektilt mõni tee-ehitaja kõnnib lihtsalt minema, nagu juhtus Pärnu ümbersõidul, on olemas võimekus operatiivselt poolelioleval objektil teha hädapärased teehoiutööd, et oleks tagatud ohutus ja sõidetavus, kuni uue hankega leitakse uus ehitaja.
  Viimased talved on näidanud, et rasketes ilmaoludes on riigi hooldevõimekus tervikuna ebapiisav ja koordineerimatu. Ühinenud hooldefirma võtab koordineeriva ettevõte rolli, samuti on plaanis soetada vastavat eritehnikat, mida saab eriolukordades vajadusel üleriigiliselt kasutada.
  Lisakasud riigile. Olemasolevate riigile kuuluvate firmade ühendamine parandab nende teenuse osutamise piirkondadevahelist koostööd, näiteks tehnika ja tööjõu jagamine. Ühendamise majanduslik efekt ei olnud antud ühendamise puhule peamine, kuid seda võib tulla eelkõige administratiiv- ja tugiteenuste kulude kokkuhoiust.
  Lisaks saab katsetada uusi teehoiu tehnoloogiaid. Eraettevõtjate hooldelepingutes on seda teemat väga keeruline kui mitte võimatu sisustada.
  Ühinenud ettevõtte põhitegevus on teehoole viies maakonnas, kus praegusel ajal tegutseb viis riigifirmat eraldi. Sisetehingu puhul kaasnevad ka teatud äritegevuse piirangud, sh üldreeglina jääb sisetehingu tegija muude tegevuste käive ca 20% lähedale. See on ka praeguste viie ettevõtte tegelik suhtarv, st sisuliselt ei muutu turul midagi. Ühinev ettevõte ei hakka reeglina osalema avatud tee-ehitushangetel, välistatud pole siiski allhanketööde tegemine.
  Autor: Rasmus Ruuda
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Powell: intressitõstmise tempo aeglustamine on võimalik, kuid võitlus inflatsiooniga pole läbi
USA Föderaalreservi juht Jerome Powell ütles kolmapäeval peetud kõnes, et Föderaalresesrv võib intresside tõstmise tempot tagasi tõmmata juba detsembris, Samal ajal hoiatas Powell, et võitlus inflatsiooniga pole veel lõppenud ning keegi veel ei tea, kui kõrgele intressimäärad peavad lõpuks tõusma ning kui kaua seal püsima, vahendas Reuters.
USA Föderaalreservi juht Jerome Powell ütles kolmapäeval peetud kõnes, et Föderaalresesrv võib intresside tõstmise tempot tagasi tõmmata juba detsembris, Samal ajal hoiatas Powell, et võitlus inflatsiooniga pole veel lõppenud ning keegi veel ei tea, kui kõrgele intressimäärad peavad lõpuks tõusma ning kui kaua seal püsima, vahendas Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Minister Kallas tahab saartel lasta rannale lähemale ehitada Maksimaalne raielank viiele hektarile
Ehituskeeluvöönd saartel, suuremad toetused loomakahjude ennetamise eest, raierahu ja maksimumlank, keskkonnaministril on kavas veel enne valimisi muudatusi teha oma vastutusalas hulgim.
Ehituskeeluvöönd saartel, suuremad toetused loomakahjude ennetamise eest, raierahu ja maksimumlank, keskkonnaministril on kavas veel enne valimisi muudatusi teha oma vastutusalas hulgim.

Olulisemad lood

Auvere elektrijaam läks pärast põhjalikku hooldust taas rikki
Auvere elektrijaamas sai lõpuks remonditud aastaid probleeme tekitanud soojusvaheti. Nüüd läks aga rikki järgmine soojusvaheti, mis alles nädal tagasi läbis põhjaliku kontrolli.
Auvere elektrijaamas sai lõpuks remonditud aastaid probleeme tekitanud soojusvaheti. Nüüd läks aga rikki järgmine soojusvaheti, mis alles nädal tagasi läbis põhjaliku kontrolli.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.