Anne Oja • 10. oktoober 2011 kell 15:14

Kalvi: EASi toetused kaovad millalgi nagunii

Kuni toetusi jagatakse, tuleb neid kasutada, pealegi kaovad EASi toetused pikas plaanis nagunii ära, kommenteeris Oleg Ossinovski toetustevastast sõnavõttu EASilt eksporditoetust küsinud AS Liviko juht Janek Kalvi.

Kalvi lisas, et jagab Ossinovski seda seisukohta, et toetada tuleb neid, kes on efektiivsed. "Riik peaks väga valima ettevõtteid, mida toetab. Need ettevõtted peaksid olema selge potentsiaaliga ja läbilöögivõimelised. Sotsiaalseid toetusi ei tohiks EAS tõepoolest jagada," sõnas ta. Kalvi märkis, et ta pole pädev hindama, kui palju EASi toetusi on külvatud n-ö viljakale pinnale.

"Üheselt võtta ei saa, et toetused moonutavad konkurentsi. Tihtilugu on välisturgudel, kuhu Liviko läheb, leedukad jt juba ees. Olen siis uurinud ja kuulnud, et nad on saanud EList kordades rohkem toetust kui meie," rääkis Kalvi. "Olukorras, kus EL toetab teisi liikmesriike ja ettevõtteid, peaks ka Eesti ettevõtteid toetama. Kui Eesti loobuks riiklikest toetustest, moonutaks see konkurentsi veel rohkem."

Kalvi sõnas, et toetuste teemalist diskussiooni peaks pidama ELi tasemel. "See on lähenemise küsimus, sisulist vahet pole," märkis ta riiklike toetuste maksusoodustustega asendamise võimaluse kohta. "Küsimus on selles, mida EL tahab toetada. Ettevõtja jaoks peavad toetused andma selge signaali, kuhu panustada."

"Muidugi võib filosofeerida, kumb on parem, kas toetused või maksusoodustused. Öelda, et olgu võrdsed maksud, võrdsed tingimused ja mitte ühtegi toetust, siis selgub tegelik edetabel, teeb asja väga keeruliseks," arutles Kalvi lisades, et võrdseid tingimusi on ettevõtetele pea võimatu tekitada. Küll aga tuleks ära kasutada kõik võimalused, mida praegune ajahetk ettevõtetele toetuste saamisega pakub.

EASilt samuti toetusi saanud Ühinenud Depood AS ja ABB AS ei soostunud Ossinovski seisukohti kommenteerima.

Tänavu Äripäeva Rikaste TOPi kolmas mees Oleg Ossinovski ütles Delovõje Vedomostile antud intervjuus järgmist:

"Olen suur majanduse turgutamise vastane, eriti kui kasutatakse Ameerika või Euroopa põhimõtet. Need miljardid, mida jagab EAS, hävitavad riiki. Efektiivsed ettevõtted surevad välja, kuna abisaajad saavutavad konkurentsieelise. Efektiivsed ettevõtted ei vaja dotatsioone, aga ebaefektiivsed ei tohi neid saada. Raha suunamine majandusse on täielik jama. Parem oleks EASi käsutuses oleva raha arvel vähendada makse. Riik peab sekkuma majandusse ainult maksude poole pealt. Kui tahate, et see areneks - langetage makse, kui tahate pidurdada inflatsiooni - tõstke makse. Ongi kogu mäng."

Hetkel kuum