Euroopa Keskpank ei suutnud lisaraha turult kokku korjata

Sirje Rank 29. november 2011, 15:58

Esimest korda seitsme kuu jooksul ei õnnestunud Euroopa Keskpangal kõiki võlakirjade tugiostudega ringlusesse lastud lisaeurosid turult kokku korjata.

Keskpank teatas täna, et pangad olid valmis nädalase tähtajaga deposiiti panema 194,2 miljardit eurot panga sihiks seatud 203,5 miljardi euro asemel. See on summa, mille eest Euroopa Keskpank on alates läinud aasta maist kokku ostnud hätta sattunud euroala riikide võlakirju, vahendas agentuur Bloomberg.

„See on veel üks märk sellest, kui ebakindlaks olukord on muutunud,“ kommenteeris Commerzbanki ökonomist Michael Schubert. “Praegu hoiavad pangad enda käes rohkem sularaha, kui see vajalik on. Kõik on väga ettevaatlikud.“

Varemgi on vähemalt neljal korral juhtunud, et keskpank ei suuda tugioste „steriliseerida“. Nüüd juhtus see esimest korda pärast seda, kui keskpank alustas augustis ka euroala suurte riikide Itaalia ja Hispaania võlakirjade tugioste.

Euroopa Keskpank püüab võlakirjaostudega ringlusesse lastud eurod iga nädal kokku korjata, et mitte suurendada rahapakkumist ning seeläbi kannustada inflatsiooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    30. November 2011, 12:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing