• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Toornafta hind sai tõuke tõusuks

  Toornafta hind sööstis kolmapäeval ülespoole, kui mitmete riikide keskpangad teatasid omavahelisest koostööst globaalsete finantsturuprobleemide lahendamisel, vahendab uudisteagentuur Reuters.

  Euroopas kaubeldava Brenti toornafta jaanuari tähtajaga futuuride hind kerkis ligi dollari võrra tasemele 111,88 dollarit barrelilt. USA-s müüdava WTI toornafta futuurid ületasid taas 100 dollari piiri, tõustes ligi 1,44 dollari võrra tasemele 101,23 dollarit barreli kohta.
  Nii Ühendriikide, eurotsooni kui ka Jaapani, Kanada, Ühendkuningriigi ja Šveitsi keskpangad teatasid kolmapäeval, et kavatsevad teha koostööd, et säilitada likviidsust finantsturgudel ja alandada dollariga tehtavate vahetustehingute hinda, aidates nii kaasa dollari kursi nõrgenemisele.
  Kuna naftaga kauplemine toimub dollarites, aitab nõrk dollar reeglina ka nafta hinna kasvule kaasa, sest rahakursi langus muudab selle teiste valuutade suhtes odavamaks, suurendades omakorda nõudlust. 
  Nafta hinna kasvu toetas ka Hiina valitsuse otsus vähendada pankade reservinõudeid 0,5% võrra ja oodatust tugevam USA tööturustatistika, mille kohaselt loodi Ühendriikide erasektoris novembris 206 000 töökohta lisaks.  Reservnõude vähendamine toob ringlusse raha juurde, mis omakorda viib nafta hinna tõusule. „Ükskõik, milline pank seda teeb – kui üks keskpank kärbib baasintressimaara või alandab reservinõuet, hakkab see reeglina ka nafta hinda ülespoole kergitama,” kommenteeris hinnatõusu naftaturu analüütik Thorbjörn Bak Jensen.
  Autor: Maarja-Liis Mitri
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.