• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suur ralli USA börsidel

  Aktsiad USA börsidel sööstsid kolmapäeval ülespoole, kui keskpangad lubasid teha koostööd finantsturgude likviidsuse tagamisel ja pingete maandamisel. Peamised aktsiaindeksid kerkisid üle 4%.

  Lisaks Föderaalreservile on koostööosalisteks ka Euroopa Keskpank ning Jaapani, Kanada, Ühendkuningriigi ja Šveitsi keskpangad. Koos võeti vastu otsus alandada USA dollari vahetustehingute ehk swapide hinda, mille tulemusel muutub pankadel üle kogu maailma dollariga kauplemine odavamaks.
  Turgude entusiasmi suurendas ka USA tööturustatistika, mille kohaselt loodi novembris erasektoris 206 000 uut töökohta, mis on palju enam, kui oodata julgeti.
  Keskpankade pärastlõunane teadaanne tuli turgudele üllatusena ja suunas USA börsid kohe kauplemispäeva alguses järsult ülespoole. Päeva lõpetasid aktsiaindeksid järgmistel tasemetel:Dow Jones  12 045,68    +490,05     +4,24%Nasdaq        2 620,34      +104,83     +4,17%S&P 500     1 246,96         +51,77      +4,33%
  Keskpankade üksmeelne tegevus andis investoritele lootust, et maailma liidrid suudavad astuda ka vajalikke samme, et hoida ära võlakriisi edasine levik ja takistada finantsturge kokku kukkumast. „See on esimene kord pärast 2008. aasta novembrit, mil me võime olla tunnistajaks sarnasele globaalsele koordineerimisele,” ütles Wedbush Morgani aktsiakaupleja, lisades, et keskpankade tegevus suurendas usku sellesse, et riigid teevad kõik, mis võimalik, et kindlus turgudele tagasi tuua.
  Dow Jonesi kõik 30 ettevõtet lõpetasid kolmapäeval rohelises. Tõusu eesotsas oli rasketööstusmasinate tootja Caterpillar, mille aktsia hind kerkis 8,11%. Kuu kokkuvõttes on Dow tööstuskeskmine 0,6%-ga plussis. Nasdaqi koondindeks ja S&P jäid aga vaatamata kolmapäevasele hüppele novembri lõikes siiski vastavalt 2,3% ja 0,5%-ga miinusesse.
  Vaatamata agentuuri Standard & Poors eilsele otsusele kärpida suurpankade aktsiate reitingut, viis teadanne keskpankade ühisest tegevusest tõusule ka kommertspankade aktsiad: Citigroup (8,9%), Goldman Sachs (7,9%), Morgan Stanley (11,1%), JPMorgan (8,4%), Bank of America (7,3%). 
  Dollar nõrgenes kolmapäeval nii euro, jeeni kui ka naelsterlingi suhtes.Jaanuari tähtajaga naftafutuuride hind tõusis 59 sendi võrra 100,32 dollarile barrelilt. Jaanuari kullafutuurid nihkusid aga 33,40 dollari võrra ülespoole, saavutades taseme 1 745,40 dollarit untsi kohta.
  Ühendriikide valitsuse kümneaastase võlakirja hind kerkis veidi, alandades tulusust 2,07 protsendini.
  Autor: Maarja-Liis Mitri
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Siim Tammer: hunt börsinahas – miks börsitehinguid iseendaga tasub vältida
Soovitan võimalusel vältida börsi kaudu tehinguid iseendaga. Sellised tehingud jäävad järelevalvele silma, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer asutuse blogis.
Soovitan võimalusel vältida börsi kaudu tehinguid iseendaga. Sellised tehingud jäävad järelevalvele silma, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer asutuse blogis.
Goldman Sachsi tulemused panid aktsia tõusma
Goldman Sachs teatas reedel, et suutis kolmandas kvartalis kasumit pea 70 protsenti kasvatada, ületades sellega suurelt ootusi. Üleüldiselt on USA pankade jaoks kolmas kvartal olnud väga tugev, vahendab Reuters.
Goldman Sachs teatas reedel, et suutis kolmandas kvartalis kasumit pea 70 protsenti kasvatada, ületades sellega suurelt ootusi. Üleüldiselt on USA pankade jaoks kolmas kvartal olnud väga tugev, vahendab Reuters.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
55 miljonit elektrihindade korvamise kavast läheks ettevõtetele
Valitsuskoalitsiooni otsus elektri hinnatõusu korvata on segu ettevõtluse ja kodumajapidamiste subsiidiumitest, ettevõtetele läheb projektist tõenäoliselt ligikaudu 55 miljonit eurot.
Valitsuskoalitsiooni otsus elektri hinnatõusu korvata on segu ettevõtluse ja kodumajapidamiste subsiidiumitest, ettevõtetele läheb projektist tõenäoliselt ligikaudu 55 miljonit eurot.