Väinu Rozental • 6. detsember 2011 kell 10:55

Metallifirma juht: tellimusi ajas üle

Pärast masu on tellimuste maht metallitööstuses kasvanud ja see kajastubki kolmanda kvartali tõusutrendis, ütles metallkonstruktsioonide tootja ASi Ilmarine juhatuse esimees Kaido Aettik.

„Masu ajal pistetakse projektid kaustade vahele ja kui taas tekivad finantseerimisallikad, siis need kaustad avatakse ning antakse tellimused sisse,“ põhjendas Aettik, miks metallitööstuse sektoris on aasta algusest alates tellimused kasvanud. „Meie sektorisse paisati esimeses kvartalis töid koguses, mis käis ilmselgelt üle jõu nii suur- kui väikeettevõtetele.“

Aettiku sõnul teeb Baltikumi metallitööstuse sektor allhanget põhiliselt Skandinaaviale. „Masu tõttu on Skandinaavias oma tootmissfääri väga palju kokku tõmmatud,“ lausus ta. „Alles on jäänud inseneribürood ja neilt tellimused meie metallisektorile tulevadki.“

Statistikaamet avaldas täna ettevõtlussektori selle aasta III kvartali tulemused. Ehkki ettevõtlussektori müügitulu, kulud ja kogukasum suurenesid tänavu III kvartalis nii eelmise kvartali kui ka eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes, muutub kasvutempo aeglasemaks ja aeglustumise peamine põhjus on järjest paranev võrdlusbaas.

Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus-, töötleva tööstuse ning veondus- ja laondusettevõtete müügitulu kasvas vastavalt 10%, 27% ja 14%. Eesti ettevõtete kulud suurenesid eelmise aasta III kvartaliga võrreldes 15%, sealhulgas tööjõukulud 11%. Tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv suurenes vastavalt 4% ja 6%.

„Masu üle elanud metallitöö ettevõtted ei jõudnud sissetulnud tööde mahtu ära teha ja seepärast on võetud personali juurde,“ põhjendas Kaido Aettik tööjõukulude kasvu metallitööstuses. „Kusjuures tööjõukulude kasv ei tule mitte palgatõusust, vaid eelkõige töötajate arvu kasvust ettevõttes.“

Aettik ütles, et tuleviku võimalikesse arengutesse suhtub ta pigem konservatiivselt.

 

 

Hetkel kuum