Ettevõtete tootlikkus märkimisväärselt paranenud

Väinu Rozental 06. detsember 2011, 14:34

Eesti ettevõtete müügitulu on jõudnud tagasi 2007. aasta tasemetele, kuid ettevõtete tootlikkus on praegu buumieelsest tasemest oluliselt kõrgemal, rõhutas LHV Panga analüütik Nils Vaikla värsket ettevõtlusstatistikat kolmanda kvartali kohta.

„Tootlikkus on tänu tööjõukulude vahepealsele kriisiaegsele langusele ning ettevõtete ekspordivõimekuse tõusust tingitud tootmismahtude suurenemisele märkimisväärselt paranenud,“ põhjendas Vaikla, miks tootlikkus on hetkel kõrgtasemel. „Kolmandas kvartalis oli aga areng, kus tööjõukulude kasv kiirenes, kuid samal ajal ettevõtete müügikäibe kasv jätkas aeglustumist. Kui käärid kahe näitaja vahel järgnevatel kvartalitel peaksid sulguma, on oodata tootlikkuses vähikäiku ja ilmselt satub ka ettevõtete kasumlikkus tugevama surve alla.“

Vaikla sõnul toetas kolmandas kvartalis müügikäibe kasvu ekspordil põhinev tööstussektor, kuid suuremat rolli mängisid siseturu elavnemisest kasu lõikavad ehitus- ja kaubandusettevõtted. „Samal ajal aeglustus ettevõtete müügikäibe aastane kasv juba teist kvartalit järjest,“ kommenteeris Vaikla. „Kasvu kerge aeglustumine on tingitud peamiselt kõrgematest eelmise aasta müüginumbritest, mida kinnitas ka hooajaliselt korrigeeritud jätkuv kvartalikasv.“

Statistikaamet avaldas täna ettevõtlussektori selle aasta III kvartali tulemused. Ehkki ettevõtlussektori müügitulu, kulud ja kogukasum suurenesid tänavu III kvartalis nii eelmise kvartali kui ka eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes, muutub kasvutempo aeglasemaks ja aeglustumise peamine põhjus on järjest paranev võrdlusbaas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 14:38

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing