Indrek Kald • 29. jaanuar 2012 kell 6:14

Viisitamm: rahastajaile jäid tühjad pihud

Valimiskampaania rahastajad jäid tühjade pihkudega, väidab Mart Viisitamm, keda toetanud ette-võtjatest hiljuti kirjutasime.

Samas tunnistas Viisitamm reedel Pärnu Postimehes ilmunud vastukajas, et erakondade varjatud rahastamine on Eestis levinud. "Olles töötanud Keskerakonna tegevsekretärina aastast 2002, tean ma loomulikult erakonna rahastamisest üsna palju. /---/ See, et firmad tasuvad eri arveid erakondade ja kandidaatide eest, on vähemalt seni selge tava Eesti riigis," kirjutas Viisitamm.

"Kas see tava muutub, kui firmade annetused muutuvad seaduslikuks, on omaette küsimus. Mulle tundub, et siis langeb varjatud rahastamise protsent 70 pealt vähemalt 40–50 peale," märkis Viisitamm ja vihjas, et füüri lastakse ka Reformierakonnale ning IRLile.

Enda varjatud rahastajatest kirjutades küsis Viisitamm: vaatame korra realistlikult, mida need rahastajad saanud on? Ning vastas: Ramus Investile, Viikingile, Wolmreksile, Atko Grupile on jäänud tühjad pihud, Baltifalt ja Tänavapuhastus kaotasid lepingud linnaga, Robert Herman ootab endiselt Esplanaadi 10 suhtes kohtulahendit ja peab seni maksma pangale korralikku intressi kasutu kinnisvara eest.

"Lõppude lõpuks, enampakkumiste tulemuse otsustab ikka see, kellel on pakkumisümbrikus kõige suurem summa, mitte see, kes erakonnale rohkem füüri lasknud on," kinnitas ta arvamusartiklis.

Viisitamme sõnul leidsid kapo ja prokuratuur pika pealtkuulamise ja analüüsi tulemusena neli tegu, mis võiksid vastata kuriteo tunnustele, ent pärast 3,5aastast menetlust selgus, et polnud ühtegi õigusrikkumist, isegi mitte väärtegu.

"Kui anda Äripäev ja Pärnu Postimees kohtusse ning nõuda valeandmete ümberlükkamist, toob see ilmselt kaasa pikaajalise kohtuvaidluse, niisama suured õigusabikulud, kui olid kriminaalasja raames, ja väikese vabanduse surmakuulutuste rubriigis," märkis ekslinnapea.

Hetkel kuum