Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Viisitamm: pole vaja siin tonti näha

  Pärnu ekslinnapea Mart Viisitamm välistas seosed linnale kuulunud Pärnu Sadama aktsiate müügi Kilgile ja tema tööle asumise Kilgi firmasse vahel.

  Teisipäeval tuli Pärnu maakohtus arutlusele ASi Pärnu Laevatehas avaldus Rein Kilgi firma AS Transcom pankroti väljakuulutamiseks. Laevatehase omanik Juhan Pihelbu, tema äripartner Mati Einmann ja Rein Kilk on Pärnu Sadama omanikud. Reedel kirjutas Eesti Päevaleht, et Rein Kilgi võlgasid on Pärnus asunud klaarima endine Pärnu linnapea Mart Viisitamm.
  "Mitte mingit sidet ja kokkulepet absoluutselt ja kindlasti ei ole!” tõrjus Viisitamm kahtlusi, et tema asumine Rein Kilgi palgale on seotud Pärnu linnapeana langetatud otsustega.
  Viisitamme sõnul ei ole Äripäeval vaja näha igal pool tonti, kus seda ei ole. Sadama tehingu ideoloogideks ja arhitektideks peab Viisitamm hoopis teisi poliitikuid.
  "Keskerakond on pikalt kaalunud erinevates koalitsioonides, kas toetada või mitte toetada neid müügiplaane ning Pärnu Sadama aktsiate üleminek erakätesse on toimunud pika aja jooksul mitmete koalitsioonide ja mitmete linnavalitsuste jooksul," märkis ta.
  Rein Kilk oli 2005. aasta kohalike valimiste eel üks ettevõtjatest, kelle raha toel sai Viisitammest Pärnu linnapea. Nimelt andis Kilgiga seotud ettevõte Pärnu Stividorid Viisitamme valimiskampaaniaks 118 000 krooni.
  Selle aasta mais kirjeldas Eesti Ekspress, kuidas toimus seejärel linnale kuuluvate Pärnu Sadama aktsiate üleminek Kilgiga seotud firmale. Ettevõte ei pidanud aktsiate eest sentigi maksma.
  "Kilk lubas linnale aktsiapaki eest anda varem linnale ja nüüd sadamale kuulunud Vallikääru-äärse maatüki (aadressil Sadama 2) ja jahtklubi hoonestusõiguse (Lootsi 6/8).
  Et poliitikud ikka kindlasti nõusse jääks, lubas Kilk ehitada linnale ka lahtikäiva silla üle vallikraavi.
  Linnavalitsus põhjendas tehingut sooviga arendada jahisadamat ja rajada Sadama 2 krundile sadama infrastruktuuri toetav hoone. Sadama aktsiaid polnud enam linnale vaja, sest nad ei toonud ju mingit tulu.
  Pärnu Sadam läks täielikult eraomandisse. Linn sai vastu jalakäijate sillakese ja kaks maatükki, mis olid juba varem linnale kuulunud. Vallikääru äärde pole seni kerkinud ühtegi sadamahoonet, millest Viistamme linnavalitsus rääkis."
  Viisitamme valimiskampaaniat rahastasid lisaks Kilgile veel Arvo Sarapuu, Olaf Hermani, Toivo Ninnase, Vello Kingi, Adu Haki, Urmas Sõõrumaa jt ettevõtted.
  Firmad kandsid raha Viisitamme kontrolli all olnud Futurelink OÜ-le, mis maksis erinevaid valimistega seotud arveid. Osa raha liikus edasi Viisitamme firmale 2+3 Mööbel OÜ ning selle raha eest käisid Mart ja Hilvi Viisitamm kümneid tuhandeid kroone maksnud reisidel Mauritiusel, USAs ja Madeiral. Reisid vormistati komandeeringutena, mille eesmärk oli otsida mööblitootjaid.
  2+3 Mööbel OÜ juhatuse liige Hilvi Viisitamm rääkis hiljem maksuameti ametnikele, et kuna tema inglise keel on ebapiisav, siis oli Mart Viisitamm kaasas tõlgina. Ärikohtumiste tulemusena Eestisse mööblit tooma aga ei hakatud.
  Intervjuu Mart Viisitammega
  Mis ajast olete tööl Zelluloosi Kinnisvaras?
  Selle aasta algusest.
  Teie linnapeaks oleku ajal omandas Rein Kilgi osalusega ettevõtte linnale kuulunud Pärnu Sadama aktsiad. Kas Teie praegune töökoht on nende asjadega seotud?
  Äripäeval ei ole vaja tonti näha igal pool, kus tonti ei ole. Sadama tehingu ideoloogideks ja arhitektideks on hoopis teised. Keskerakond on pikalt kaalunud erinevates koalitsioonides, kas toetada või mitte toetada neid müügiplaane ning Pärnu Sadama aktsiate üleminek erakätesse on toimunud pika aja jooksul mitmete koalitsioonide ja mitmete linnavalitsuste jooksul.
  Kas praegusele töökohale kutsus Teid Rein Kilk?
  See ei ole esimene töökoht, varem ma töötasin Silveralteks Grupis, mis ei kuulunud Rein Kilgile. (Selle aasta septembris äriregistrist kustutatud Silveralteks Grupp OÜ omanikuks oli Zelluloosi Kinnisvara juhatusse kuulunud Kaido Groos - toim.)
  Aga tegite sama asja?
  Natuke oli sarnaseid asju, natuke oli erinevaid.
  Tallinnas Sossi mäe piirkonna arendamine?
  Ei, erinevaid asju.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Uuring: klienditeenindus 400 protsenti paremaks? Tehtav!
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Euribor langes kolmapäeval veidi
12 kuu euribori intressimäär, mida tavaliselt kasutatakse eluasemelaenude puhul, langes kolmapäeval 3,719 protsendile.
12 kuu euribori intressimäär, mida tavaliselt kasutatakse eluasemelaenude puhul, langes kolmapäeval 3,719 protsendile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Põllumeestele antakse 19 miljonit toetust biometaani tootmiseks
Põllu- ja metsamajandusettevõtted saavad keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) küsida toetust biometaani tootmiseks.
Põllu- ja metsamajandusettevõtted saavad keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) küsida toetust biometaani tootmiseks.
Lindström kuritarvitas oma turgu valitsevat seisundit
Lindströmi tööriiete ja vahetusvaipade üürilepingu tingimused võivad olla konkurentsi piiravad, leidis järelevalvet teinud konkurentsiamet. Lindström nõustus kliendilepingu tingimusi muutma.
Lindströmi tööriiete ja vahetusvaipade üürilepingu tingimused võivad olla konkurentsi piiravad, leidis järelevalvet teinud konkurentsiamet. Lindström nõustus kliendilepingu tingimusi muutma.