Sirje Rank • 29. märts 2012 kell 12:13

Hispaanias täna suurstreik

Hispaanias on täna esimene suurstreik peaminister Mariano Rajoy valitsuse võimuletulekust kolm kuud tagasi – protestitakse valitsuse säästukavade ja tööturu reformide vastu.

Iberia teatas, et tühistas 65% lendudest, elektrinõudlus oli riigis 16% tavalisest päevast madalam – nii Volkswageni kui Renault’ autotehastes streikis öises vahetuses 100% töölistest, vahendas agentuur Bloomberg.

Samal ala kui Hispaania valitsuse reformid on välja vihastanud ametiühingud ja õõnestanud partei toetust 25. märtsil toimunud kohalike valimistel, pole valitsus suutnud investoreid veel veenda, et riik suudab oma rahanduse korda saada ning vähendada 23%le kasvanud töötust. Märtsi algusest on Hispaania 10aastaste võlakirjade tootlused kerkinud peaaegu 50 baaspunkti võrra.

„Hispaania 10aastase tähtajaga võlakirjade tootlus kerkis täna 0,11 protsendipunkti võrra 5,43%-le. 

„Hispaania võlakirjade hind langes, kuna probleemid jätkuvad ja poliitilised riskid püsivad, lisaks riskile, et drastilisi kärpeid ei suudeta lähikuudel ellu viia,“ ütles Bloombergile Lloyds Bank Corporate Marketsi strateeg Eric Wand.

“Viimane üldstreik Hispaanias 2010. a septembris toimus samuti protestiks tööturu reformide ja kärbete vastu. Seekordsed reformid lähevad aga kaugemale, et kärpida euroala kõrgeimat töötuse määra, mida eriti kibedalt kogevad noored. 50% Hispaania noortest on tööta. Eelnõu muudab lihtsamaks palkade kärpimise, vähendab ametiühingute kaalu palgaläbirääkimistel ning võimaldab koondamistasusid vähendada.

Tal ei ole valikut,“ ütles Eurasia Groupi analüütik Antonio Barroso. „Kui ta järgi annab, karistavad Hispaaniat turud. Rajoy on vastu seina surutud.

Homme esitab Hispaania eelarveminister Cristobal Montoro valitsuse 2012. aasta eelarve, mis seab eesmärgiks kärpida eelarvedefitsiit täinud aasta 8,5 protsendilt tänavu 5,3%-le. Seda hoolimata sellest, et riigi majandus on languses.

Hetkel kuum