Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti varustuskindlus alles loomisjärgus

  Energeetiline varustuskindlus põhineb infrastruktuuril ja õigel turukorraldusel. Esimene nõuab suuri investeeringuid ja vajab seetõttu põhjalikku analüüsi, teine mõjutab oluliselt esimese maksumust. Uskudes Euroopa Liidu tulevikku, peab varustuskindluspoliitika olema eelkõige toimivate energiaturgude olemasolu ja seda kõikide energiaallikate puhul.

  Kas meie varustuskindlus on piisav, kui Eesti on ühendatud naabermaade elektrivõrkudega ja meil on regionaalne elektriturg – nii nagu kirjutab riigikontroll? Või peavad lisaks ühendustele olema ka Eesti territooriumil vähemalt mingis ulatuses paiknevad tootmisvõimsused, mis asuksid tööle ühenduste häirete korral?
  Hädaolukorra seaduses on kirjas, et Eestis osutavad elutähtsat teenust üle 200 MW elektrijaamad. Kas sellised elektrijaamad on Eestile hädavajalikud või on hädaolukorra seadusesse kirjutatu ajast ja arust? Pole kahtlust, et võrkude ja elektrijaamade dubleerimine suurendaks varustuskindlust, aga kas see investeering on ka reaalselt vajalik ja mõistlik?
  Näiteks Balti riikidesse saaks 2015. aastal importida 98% tarbitavast elektrist. Kas üle­kandevõimustel põhinev varustuskindlus loob eelduse ehitada turult raha teenivaid ja riiklikke toetusi mittevajavaid taastuvenergiat kasutavaid elektrijaamu? Või on toetusteta taastuvenergia võimalik vaid peamiselt suletud turgudel? Kas väljapool ELi asuvatele elektrijaamadele antud õigus pääseda vabalt Balti riikidesse elektrit müüma ikka tõstab või langetab varustuskindlust Eestis?
  Sarnase küsimuse saab püstitada riigi tasandilt eraisiku tasandile liikudes. Nii võime küsida, kas otstarbekam on maksta võrgutasude kaudu kinni maakaablite viimine iga metsamaja ja suvilani või oleks mõttekam aktsepteerida olukorda, kus pärast sügistormi võib suvilas paar päeva elektrienergia puududa? Nendele küsimustele ei ole ühte konkreetset vastust, mistõttu tulebki põhjalikult diskuteerida. Seejuures elekter pole ainus energialiik, mille varustuskindluse tagamise üle peame arutama. Kui palju peaksime kasutama varustuskindluse eesmärgil kohalikke kütuseid? Lisaks gaasile ja elektrile tuleb tähelepanu pöörata ka vedelkütustele, sest kõige rohkem sõltub Eesti just vedelkütuste impordist.
 • Hetkel kuum
Euroopa patendiameti president: meil on põhjust tähistada leiutajate läbimurret
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
USA indeksid näitasid sel nädalal häid tulemusi
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
FT: Euroopast ja USAst tõrjutud Hiina autotootjatel on uus eesmärk: kogu ülejäänud maailm
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Operaili ostjaks pakutakse Soome äri ostjat
Soome sotsiaalmeedias ja investeerimisfoorumites arutatakse, kas Eesti riigifirma Operaili võiks ära osta nende börsifirma Nurminen Logistics, kes juba tükikese ettevõttest endale sai.
Soome sotsiaalmeedias ja investeerimisfoorumites arutatakse, kas Eesti riigifirma Operaili võiks ära osta nende börsifirma Nurminen Logistics, kes juba tükikese ettevõttest endale sai.
Alexela emafirma ostab Vene miljardärile kuulunud Läti vedelgaasi müüja “Ei saa öelda, et läbirääkimised oleks väga lihtsad olnud”
Heiti ja Marti Hääle suurosalusega AVH Grupp ostab Läti vedelgaasi müüja SIA Latvijas propāna gāze, mille mullune müük ulatus 130 miljoni euroni.
Heiti ja Marti Hääle suurosalusega AVH Grupp ostab Läti vedelgaasi müüja SIA Latvijas propāna gāze, mille mullune müük ulatus 130 miljoni euroni.