• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hinnatõus sööb konkurentsivõimet

  Eesti Energia avaldatud pakettide põhjal kujuneb elektrienergia hinnatõus suureks, nii umbes 50%. Kuna võrguettevõtted plaanivad hinda tõsta15–20%, siis keskmine hinnatõus peaks tulema umbes 25–35%.

  Eesti juurdepääs Skandinaavia elektriturule on piiratud ülekandevõimsusega, mis on 350 MW. Läti suuna ühendused on 750 MW, aga Läti impordib elektrienergiat rohkem kui ekspordib ning seetõttu väga suurt abi lõunasuunalt oodata ei ole. Pigem aitab Läti turu suurem nõudlus elektrienergia hinda kõrgemal hoida ka Eesti turul. Venemaa elektrienergia pakkumisi ei oska arvata, kuid Leedu turul, mis energiat Venemaalt ostab, on keskmine turuhind kõrgem kui Eestis. Piiratud pakkumise tingimustes ongi müüjatel võimalik hinda kergitada.
  Ettevõtetel tuleb hinnatõusuga kohaneda. Eesti turu kontekstis on kõik võrdses olukorras: hind tõuseb kõigile, kes vabaturult elektrienergiat ostma hakkavad. Inflatsioon kasvab ja selle tulemusena ka palgatõususurve. Seega on tõusev elektrienergia hind paras pähkel eksportivatele ettevõtetele, sest suureneb nii otsene elektrienergia kulu kui ka inflatsioon.
  Odav hüdroenergia Norrast ei saa Eesti ettevõtetele kättesaadavaks, sest olemasolev ühendus ei suuda tagada nõudluse katmist. Investeeringud ühendustesse ehk Estlink 2 on aasta hiljaks jäänud. Toodete omahind tööstuses kasvab elektrihinna tõusu tagajärjel ja seega kahaneb toodete konkurentsivõime välisturgudel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Romek Kosenkranius: kolm probleemi, mille lahendamine toob investeeringud suvepealinna
Kohtumistel Pärnusse investeerida soovivate ettevõtjatega on koorunud välja kolm olulisemat ootust või probleemi, millele investorid lahendusi ootavad, kirjutab valimisliidu Pärnu Ühendab esinumber kohalikel valimistel Romek Kosenkranius vastuses Äripäeva küsitlusele.
Kohtumistel Pärnusse investeerida soovivate ettevõtjatega on koorunud välja kolm olulisemat ootust või probleemi, millele investorid lahendusi ootavad, kirjutab valimisliidu Pärnu Ühendab esinumber kohalikel valimistel Romek Kosenkranius vastuses Äripäeva küsitlusele.
Merko alustab Uus-Veerennis viienda etapiga
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Raplamaa ettevõtja müüs elutöö: see oli lihtsalt vältimatu samm
Elutööna üles ehitatud ettevõtte müümine võib olla nii tehniliselt kui ka emotsionaalselt keeruline, kuid on ettevõtte arenguks lausa vältimatu, ütles Tõnu Rahula, kes müüs tänavu oma põllumajandusettevõtte Raikküla Farmeri, mida oli vedanud mitukümmend aastat.
Elutööna üles ehitatud ettevõtte müümine võib olla nii tehniliselt kui ka emotsionaalselt keeruline, kuid on ettevõtte arenguks lausa vältimatu, ütles Tõnu Rahula, kes müüs tänavu oma põllumajandusettevõtte Raikküla Farmeri, mida oli vedanud mitukümmend aastat.
Irja Lutsar: ma ei ole Pfizeri agent Eestis
Teadusnõukoja juht, Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi professor Irja Lutsar meenutab hea sõnaga oma Pfizeris töötamise aega, aga seda, et ravimifirmad saaksid inimesi ära osta, ta ette ei kujuta.
Teadusnõukoja juht, Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi professor Irja Lutsar meenutab hea sõnaga oma Pfizeris töötamise aega, aga seda, et ravimifirmad saaksid inimesi ära osta, ta ette ei kujuta.