Kaisa Gabral • 17. oktoober 2012 kell 6:55

Ostujõud koondub suurkeskustesse

Biomarketi üks omanik Priit Mikelsaar ei usu, et Ülemiste keskuse laienemine ja uute keskuste kerkimine rendipindade hinda alla viiks, pigem jaotab see turgu ja tarbimist ümber ning ostujõud koondub tugevamatesse keskustesse.

“Noh, mingis mõttes võib see rendihinda ka mõjutada, mulle pigem tundub aga rentniku seisukohast, et meie tahaks olla mitte kümnes kaubanduskeskuses, vaid viies kõige suuremas. Kui olemasolev keskus kasvab, siis keskuse positisooon ka ju suureneb. Meile see meeldib! “ vastas Mikelsaar küsimusele, kas Ülemiste keskuse laienemine võiks keskuse pindade rendihindu mõjutada.

”Tugev ostukeskus võtab väiksematest keskustest inimesi ära. Ühest küljest see, et pinna pakkumine suureneb, võiks ju hinda alla tuua, teisest küljest aga jällegi keskuse kasv ja tugevnemine näitab, et keskus muutub väärtuslikumaks,” rääkis Mikelsaar.

Kuskilt läheb Mikelsaare sõnul küll ostujõu piir. ”Eks keskused jagavad ju midagi ümber. Ega uus keskus too uut ostujõudu juurde. Pigem tundub, et ümberjagamine toimub nii, et ostujõud koondub tugevamatesse keskustesse, suuremad muutuvad veel tugevamaks. Vahepealsete keskuste tulevik on hägune, neilt võetakse turgu ära,” rääkis Mikelsaar ja soovitas: ”Kaupmehe poole pealt vaadates – pigem ole sees tugevamates ja suuremates,” lisas Mikelsaar.

Ülemiste Keskus plaanib laieneda ja pärast laienemist peaks olema 60 000 ruutmeetrit rendipinda. Keskusse tuleb üle 200 poe ja aastas loodetakse ligi meelitada 7 miljonit ostlejat. Massiivse investeeringu suurus on 30 mln eurot.

 

Hetkel kuum