Ave Lepik • 19. oktoober 2012 kell 5:17

Euroopa Ülemkogu istus koos hommikutundideni

Eile õhtul kahepäevast istungit alustanud Euroopa Ülemkogu peateema on Euroopa majandus- ja rahandusliidu tugevdamine ning pangandusliidu loomise põhimõtete paikapanek.

Esimene istungipäev lõppes mõne tunni eest varastel hommikutundidel. Euroopa Liidu riigijuhid leppisid kokku eurotsooni pankade järelevalveorgani loomises järgmise aasta jooksul ning seaduslik raamistik luuakse selle aasta lõpuks. Euroopa keskpank saab ombudsmani ülesanded ning õiguse sekkuda eurotsooni iga panga töösse.

Peaminister Andrus Ansip märkis, et Eesti toetab ühtset pangandusjärelevalvet Euroopa Keskpanga juures. Ansipi sõnul on Eesti jaoks oluline, et see mehhanism võimaldaks kaasata ka euroalasse mittekuuluvaid riike, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

"Me ei tohi nõrgendada sidemeid euroala ja nendesse mittekuuluvate riikide vahel," ütles Ansip. "Tervitan mõtet anda eurovälistele riikidele võrdne kaasarääkimisõigus."

Ansip selgitas, et Eesti koostöö Põhjala ja Balti riikide ametiasutustega finantsjärelevalve vallas on olnud tõhus. Samas ei kuulu paljud regiooni maad euroalasse ning ühtse pangandusjärelevalve loomisel Euroopa Keskpanga juurde  ei tohi peaministri sõnul halveneda senine koostöö ja järelevalve kvaliteet.

"Olukorras, kus meie pangandusturul tegutsevad peaaegu eranditult mitte-euroala riigid, on hea koostöö säilimine nende maade järelevalveasutustega Eesti jaoks väga oluline," rõhutas Ansip. "Mul oleks kahju, kui hoolimata meie soovist kaasata ka euroala väliseid riike võrdsetel alustel nad ennast koostööst distantseeriksid."

Peaminister lisas, et ühtse pangandusjärelevalve sisseviimisele peab järgnema  ühtse kriisihalduse- ja hoiuste tagamise süsteemi loomine.

Euroopa Liidu riigipead ja valitsusjuhid arutasid ka eelarve-, majandus- ja poliitilise liidu kujundamise võimalusi. Otsused edasiste sammude üle nendes küsimustes langetatakse detsembris toimuval ülemkogul.

Hetkel kuum