• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Regio aitab palverändureil Mekasse jõuda

  Geoinfosüsteemide ja kaartidega tegelev Regio pani Saudi Araabias püsti mobiilse positsioneerimislahenduse, et aidata palverändureil turvaliselt jõuda islamimaailma pühasse linna Mekasse.

  “Regio jaoks on oluline, et me suutsime rakenduse käivitada ülikiiresti ehk mõne nädalaga,” rõhutas Regio tegevjuht Ülo Säre. “Unikaalne on ka see, et kui me seni oleme oma tooteid välisriikides turustanud Ericssoni kaudu, siis selle projekti teostame iseseisvalt.” Säre ei soostunud projekti hinda täpsustama.
  Muslimite jaoks üks olulisemaid sündmusi – palverännak Araabia poolsaarel asuvasse Mekasse ehk hadž – algab  juba homme.
  Regio tootejuhi Ivo Lõhmuse sõnul pöördus vaid kuu aega tagasi nende poole hadži tuuri korraldaja Pakistanist ning küsis, kas Regio oleks nõus osalema projektis, mille käigus positsioneeritakse 90 000 palveränduri liikumist.
  Mõne jaoks elu esimene telefon. “Tegime ja panime tehniliselt püsti spetsiaalse lahenduse, mille kiitis heaks ka Saudi Araabia valitsus,” rääkis Lõhmus. “Palverändureile jagatakse viiedollarilised mobiiltelefonid, millega nad saavad häda korral abi küsida ning operaator näeb kaardilt helistaja asukohta, et teda juhendada.” Lõhmus lisas, et kuna osa palverändureist on väga vaese taustaga, siis nende jaoks on jagatud mobiil ilmselt üldse esimene telefon elus.
  Positsioneerimislahenduse rakendamisel tekkis vahepeal probleem sellest, et Regiol ei õnnestunud mitte kusagilt hankida detailset Meka linna ja selle lähiümbruse kaarti. “Kuna korralikku kaarti polnud olemas, tegime selle kiiresti ise valmis,” lausus Ülo Säre.
  Tema kinnitusel positsioneerimislahendus töötab ja osa positsioneeritavaid mobiile juba liigub sihtkoha poole. “Tõeline võimsusproov läheb lahti siis, kui palverännak algab,” ütles Säre. “Seni on meie positsioneerimissüsteeme testitud ettevõtete peal, kus töötab kuni 10 000 inimest. Kuidas süsteem töötab 90 000 inimese puhul, saab selgeks õige pea.”
  Pilootlahendus valmib Pakistani ja Saudi Araabia valitsuse ning mobiilioperaatorite koostööprojekti raames. “Hadž on saudidele aasta sündmus, kus riiki külastab äärmiselt multinatsionaalne seltskond. Proovitakse leida kõikvõimalikke vahendeid, et külalistel Saudis veedetud aeg mugavamaks teha,” märkis Säre.
  Tuntust juures. Säre lisas, et kuna seni on teenuse tellija Regioga väga rahul olnud, siis on neilt juba ääri-veeri uuritud, kas nad oleksid järgmisel aastal valmis oluliselt suuremat inimhulka mobiilselt positsioneerima. Igal aastal käib hadžil ju umbes 2,8 miljonit muslimit.
  “Novembri keskel teeme koostööpartneriga kokkuvõtted tänavusest projektist ning hindame, kui palju meie lahendusest kasu oli,” sõnas Regio tegevjuht. “Mina arvan küll, et meie kaubamärk Reach-U on islamimaailmas kõvasti tuntust juurde võitmas.”
  Hanso: tohutud ärivõimalused
  Regio osalemine islamimaailma suurürituse edukal korraldamisel on tähtis ka teiste Eesti ettevõtjate jaoks, sest see näitab, et äri islamiriikidega on võimalik ja kasulik, rõhutas Hannes Hanso.Küsimustele vastab Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Hannes Hanso.
  Kui oluline on, et Eesti IT-firma annab oma panuse muslimite jaoks tähtsa ürituse kordaminekuks? Eesti ettevõtted on islamiriikides olnud seni üsna passiivsed. Kui vaadata ELi mõne teise liikme ärisuhteid näiteks Saudi Araabia, Omaani ja Araabia Ühendemiraatidega, siis näeme, et ärivõimalused on tohutud ja nende riikide finantsvõimalused vägagi arvestatavad. Seetõttu on Regio-sarnased ettevõtted ülimalt tähtsad. Need näitavad meie ettevõtjale, et äri islamiriikidega on võimalik ja kasulik.
  Millise signaali annab projekti edukas elluviimine Regio tulevastele potentsiaalsetele klientidele islamiriikides? Kui oled ennast mingil turul veenvalt ja edukalt tõestanud, siis järgmisi kliente on alati lihtsam leida. Eriti araabia maailmas, kus isiklikud sidemed teenusepakkujate ja klientide vahel on väga olulised.Ei maksa unustada, et maailmas on üle 1,3 miljardi muslimi. Meie siin millegipärast näeme ainult muslimimaailma probleemset poolt. Tegelikult tuleks õppida nägema ka võimalusi, mida need inimesed ja riigid meile pakuvad.
  Kas Regiol on nüüd lihtsam sealses piirkonnas oma tegevust laiendada? Ma loodan küll, sest islamiriikide äriringkonnad on omavahel väga tihedalt seotud. Kui kusagil n-ö jala ukse vahele saad, on tulevikus palju lihtsam tegevust laiendada. Olgem ausad, ega neis riikides Eestit keegi väga ei tunne. Usalduse tekitamine ja edukas töö on seetõttu eriti oluline.
  Kommentaar
  Uutel turgudel tuleb ohud maandada
  Sven Mikser, NATO Parlamentaarse Assamblee liigeOn väga oluline, kui Eesti ettevõtted suudavad minna iseseisvalt sellistele turgudele, mis ei ole meie lähiriigid ega ka meie traditsioonilised kaubanduspartnerid. Palverännak ehk hadž on islamimaailmas sündmus, kus osaleb igal aastal mitu miljonit inimest, ja seega osutada teenust oma kaubamärgi all on väga suur väljakutse.Kui tehnilisi lahendusi kasutatakse mitte kõige paremal otstarbel, siis võivad siin olla ka teatud riskid ja ohud. Näiteks kui positsioneerimise rakendused satuvad autoritaarsete riikide võimude kätte. Eesti ettevõtetel tasub ennast näidata ja pürgida uutele turgudele, aga kindlasti peavad olema kõik ohud hästi maandatud. Mul ei ole muidugi mingit alust arvata, et Regiol ei ole need ohud maandatud.
  Mis on mis
  Reach-U haare laieneb
  Regio teeb positsioneerimisalast koostööd mobiilioperaatoritega 18 riigis, müües tooteid välisriikides Reach-U kaubamärgi all. Kõige esimesena alustati 2004. aastal koostööd Slovakkias ning järgmine koostööpartner leiti Saudi Araabiast.Lisaks Saudi Araabiale kasutatakse Reach-U tooteid araabia maades veel Araabia Ühend­emiraatides, Marokos ja Sudaanis. Islamimaadest on Reach-U tooted kasutusel Türgis, Pakistanis ja Indoneesias.Tänavusel palverännakul Mekasse positsioneerib Regio90 000 palverändurit. Hadž toimub tänavu 24.–29. oktoobrini ja sellel osaleb umbes 2,8 miljonit muslimit.Palverännakut Saudi Araabias asuvasse Mekasse nõutakse elu jooksul kõikidelt muslimitelt, kellel see on võimalik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.