Kristi Malmberg • 14. november 2012 kell 7:38

Swed: töötaja loodud lisandväärtus tegemas rekordit

Swedbanki Balti investeerimiskeskuse juht Kristjan Tamla ütles tänaseid statistikaameti tööhõive numbreid kommenteerides, et kuna tööhõive kasv on veidi pidurdunud, on taas tõusmas ühe töötaja kohta loodud lisandväärtus.

 Järgneb Kristjan Tamla kommentaar:

Majanduskasvu edenedes jätkus ka tööturu olukorra paranemine. Kui majanduskasv näitas tänavuse aasta III kvartalis kiirenemise märke (kasvades aastases arvestuses 3,4%ni), siis tööhõive kasv pidurdus mõnevõrra - hõivatute arv suurenes aastaga 1% võrra. Selle tulemusena pöördus ühe töötaja kohta loodud lisandväärtus taas tõusule ning see jõudis kolmanda kvartali arvestuses kõigi aegade rekordtaseme lähedale, jäädes napilt (vähem kui 1% võrra) alla vaid 2007.a III kvartalile.

Tegevusalade lõikes panustasid hõive kasvu eelkõige siseturule suunatud tegevusalad - võrreldes aastataguse perioodiga suurenes töötajate arv nii kaubanduses, kinnisvara sektoris kui ka enamikes avaliku sektoriga seotud tegevusaladel. Kui arvestada, et avalik sektor moodustab suure osa hariduse, avaliku halduse ja tervishoiu tegevusaladest, siis nende kolme tegevusala summana oli riigi panus tööhõivesse läbi aegade üks suurimaid.

Tööhõive on juba jõudnud buumieelse taseme lähedale, mistõttu peaks hõive edasine kasv jääma suhteliselt tagasihoidlikuks. Ühelt poolt piirab nõrk väliskeskkond tööjõu nõudluse märgatavat suurenemist eksportivas sektoris. Teiselt poolt oleme hõivatute arvus jõudmas tasemeni, kus enamik kvalifitseeritud inimesi on ilmselt juba töökoha leidnud.

 

Hetkel kuum