Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Apteekide ühendus kahtleb Tederi erapooletuses

  Eesti Apteekide Ühendus (EAÜ) pöördus täna apteekide asutamispiirangute tühistamise küsimuses riigikogu sotsiaal- ja põhiseaduskomisjoni poole. EAÜ palve on selgitada välja, kas õiguskantsler Indrek Teder on erapooletu ja sõltumatu.

  "Õiguskantsleril on asutamispiirangute küsimuses selge ja tugev huvide konflikt, sest ta on olnud 2005. aastal selle sama teemaga seotud. Õiguskantsleril on põhiseadusest tulenev kohustus olla sõltumatu," kirjutab EAÜ juhataja Kadri Tammepuu.
  Huvide konflikt seisneb EAÜ teatel selles, et 2005. aastal pöördus EAÜ vandeadvokaat Indrek Tederi poole, et ta hindaks apteekide asutamispiirangute kehtestamise seaduseelnõu kooskõla põhiseadusega.
  Teder analüüsis olukorda põhjalikult ning asus ühemõtteliselt ja selgelt järgnevatele seisukohtadele plaanitavate muudatuste suhtes: ta väitis, et kehtestamisel olevad asutamispiirangud on seaduslikud, sest on kooskõlas nii põhiseaduse kui ka Euroopa Liidu õigusega. Tederi toonase analüüsi järgi ei moonuta piirangud ettevõtlusvabaduse olemust, kuna apteegipidamise õigus säilib.
  Samuti tõi advokaat Teder välja, et piirangud on kasulikud nii rahva tervisele kui ka apteegisektori arengule, sest ei mõjuta ravimite hindu (riik kontrollib ravimite juurdehindlusi). Piirangute rakendamise tagajärjeks ei olnud Tederi toonase analüüsi põhjal ettevõtlusvabaduse äravõtmine, vaid valdkonna edasise arengu suunamine ühiskonnale kasulikumal viisil.
  „Oleme hämmastusega jälginud meie toonase nõustaja seisukohtade metamorfoosi. Indrek Teder väljendab täna seisukohti, mis on risti vastupidised varasematega. Oleme juhtinud korduvalt tähelepanu tõsiasjale, et õiguskantsleri analüüs on kallutatud, sest ei käsitle üleüldse negatiivseid tagajärgi, mida apteekide asutamispiirangute kaotamine kaasa tooks,“ kommenteeris Tammepuu.
  Tammepuu sõnul on jäänud arusaamatuks, miks Teder tippjuristina ignoreerib apteekide asutamispiirangute seaduslikkust kinnitanud riigikohtu ja Euroopa Kohtu lahendeid.
  „Erapooletu ja argumenteeritud diskussiooni asemel kasutab õiguskantsler demagoogilisi loosungeid. See on tekitanud apteekrites kahtlusi, kelle huve esindab õiguskantsler, kui räägib ettevõtlusvabaduse laiendamise vajadusest. Tõsiasi, et Teder isiklikult on oma seisukohti revideerinud, annab meie kahtlustele aluse,“ lisas Tammepuu.
  EAÜ loodab, et riigikogu komisjonid kaalutlevad õiguskantsleri erapooletust apteegituru tulevikku puudutavas diskussioonis.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Erkki Kubber: missiooniettevõtted võivad olla rikkad
Raha ja suur mõju, mis muudab inimeste elusid, saavad ja peavad käima käsikäes, kirjutab jätkusuutlikkuse festivali Impact Day kaasasutaja Erkki Kubber.
Raha ja suur mõju, mis muudab inimeste elusid, saavad ja peavad käima käsikäes, kirjutab jätkusuutlikkuse festivali Impact Day kaasasutaja Erkki Kubber.
Wall Streeti päev otsa kestnud pinev ootus lõppes lahja lõpuga
Investorid ja kauplejad jälgisid kolmapäeval pingsalt kahte sündmust, mis oma vormilt olid väga olulised, kuid sisuliselt staatilise loomuga ning midagi uut me peaagu teada ei saanudki.
Investorid ja kauplejad jälgisid kolmapäeval pingsalt kahte sündmust, mis oma vormilt olid väga olulised, kuid sisuliselt staatilise loomuga ning midagi uut me peaagu teada ei saanudki.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Wendre loob oma jaekaupluste võrgu
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Allamäge veerev Ampler koondab taas
Saneerimisel elektrijalgrataste tootja Ampler Bikes, kes on viimase kahe aastaga vähendanud töötajate arvu umbes saja võrra, teatas järjekordsest koondamisplaanist.
Saneerimisel elektrijalgrataste tootja Ampler Bikes, kes on viimase kahe aastaga vähendanud töötajate arvu umbes saja võrra, teatas järjekordsest koondamisplaanist.