Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Dow’ koerad on telekomisektorist

  Seekord ei tule juttu tõukoertest, vaid Dow’ koertest (Dogs of Dow). Nii nimetatakse maailma ühe tuntuma aktsiaindeksi Dow Jonesi tööstuskeskmise kümmet kõige kõrgema dividenditootlusega aktsiat. Tegemist on omalaadse distsiplineeritud väärtusinvesteerimise alaliigiga, mis püüab indeksist kõrgemat dividenditootlust.

  Dow’ koerte kasutamisega on sedasi, et mõnikord see toimib, mõnikord mitte, nagu kõigi asjadega investeerimismaailmas. Viimastel aastatel on kõrgema dividenditootlusega aktsiate tõus löönud turgu, kuid Dow’ koertel on olnud ka väga õnnetuid aastaid, näiteks 2008. aasta, kui dividende arvestamata kaotati 41,6 protsenti aktsiate kukkumise näol võrreldes indeksi “kõigest” 33,8protsendise kaotusega. Dow’ koerad on hästi teeninud pikkadel perioodidel. Näiteks SmartMoney toob välja, et Kansase ülikooli andmetel on Dow’ koerad löönud indeksit 1961. aastast 1998. aastani keskmiselt 1,7 protsendipunktiga aastas. Viimasel viieteistkümnel aastal on Dow’ koerad indeksilt pureda saanud kümnel aastal.
  Seda laadi investeerimine nagu Dow’ koerte kasutamine on mehaaniline. Investeeringute valimine on vähe aega nõudev ja lihtne. Võetakse 31. detsembri Dow’ tööstuskeskmisesse kuuluvate aktsiate dividenditootluste tabel ja nopitakse sealt 30 aktsiast välja kümme, mille dividenditootlus on kõrge. Aasta alguses ostetakse kümne ettevõtte aktsiaid dollarites võrdsete summade eest ja ongi kõik. Ei mingit piinlemist, et äkki oleks pidanud ostma hoopis seda või teist aktsiat ehk kas ettevõtte kvartalikasum tuleb üle analüütikute ootuste või mitte. Samuti ei tule lasta end häirida mürauudistest, nagu iganädalased tööhõiveraportid.
  Aasta lõpus korratakse taas aktsiate valiku protseduuri. Et soosinguta jäänud aktsiad turul muutuvad, tuleb mõni olemasolev aktsia likvideerida, kui see värskesse kümne kõrge dividenditotlusega aktsia sekka ei mahu. Neid aktsiaid, kes on jätkuvalt Dow’ koerte seas, tuleb juurde osta või vähemaks müüa, et investeeringute suurused saaksid võrdsed.
  Tavaliselt on investoritel omad kiiksud – ühed aktsiad meeldivad ja teised ei meeldi. Eriti ei meeldi peksupoisid. Viimased võivad suure tõenäosusega sattuda Dow’ koerte sekka. Kui ise investeeringuid valides jääksid sellised dividendimaksjad tõenäoliselt välja, siis Dow’ koerte süsteemi kasutamine aitab sellest puudusest üle saada – see on mehaaniline, emotsioonideta valikuprotsess.
  Sellel süsteemil on puudused. Üheks on kindlasti vilets hajutatus. Tegemist on ainult USA ettevõtetega ning nad kipuvad olema tugevasti kaldu kindlate ebasoosingus või hea vaba rahavoo genereerimise võimega sektorite poole. Tavaliselt on nendeks telekomid ja farmaatsia, kuid tänavu kipuvad sinna trügima hulganisti tehnoloogiaaktsiaid.
  Väärtusaktsiad paistavad odavad, kui kasutada mõnda suhtarvu, näiteks raamatupidamisväärtuse, kasumi suhet, aktsia hinda või dividenditootlust. Müriaad uuringuid on näidanud tendentsi, et väärtusaktsiad kipuvad pikkadel ajaperioodidel näitama paremat tootlust. Bank of America Merrill Lynchi USA aktsiastrateegia juht Savita Subramanian ütles, et suhtarvude näidud on kõige olulisemad pikaajalise tootluse prognoosijad vastupidiselt kasvuprojektsioonidele või Wall Streeti ostusoovitustele.
  Odavatel aktsiatel on ka probleem – nad on sageli kohutavad. Miks muidu lasevad investorid aktsiate hinnad nii madalale langeda? Jaapanlastel on väärtusinvesteerimise kohta üks kasulik mõttetera “Yasukarou, warukarou” ehk mis on odav, võib ka olla halb. Ka Dow’ tööstuskeskmise mõnigi liige on läinud ajaloo vältel pankrotti.
  Dividendiaktsiatele on prognoositud helget tulevikku. Beebibuumi põlvkond on pensionile jäämas. See peaks suurendama huvi dividendide saamise vastu, eriti arvestades praeguseid olematuid võlakirjatootlusi ja ülimadalaid hoiuste intressimäärasid.
  “Beebibuumi põlvkond jääb paari aastakümne jooksul pensionile. Nad tahavad saada (jooksvat) investeerimistulu, mis tekitab tugeva nõudluse dividende maksvate ettevõtete aktsiate järele,” ütles SamrtMoneyle investeerimisfirma Wisdom Tree analüüsidirektor Jeremy Schwartz.
   
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Tööpäev parima juhiga: viis nippi, kuidas olla edukam juht
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Eesti meediaettevõtted asutasid kollektiivse esindamise organisatsiooni
Delfi Meedia, Postimees Grupp, Õhtuleht Kirjastus ja Äripäev sõlmisid lepingu uudismeedia väljaandjate kollektiivse esindamise organisatsiooni Balti Uudismeedia Väljaandjate Ühing asutamiseks.
Delfi Meedia, Postimees Grupp, Õhtuleht Kirjastus ja Äripäev sõlmisid lepingu uudismeedia väljaandjate kollektiivse esindamise organisatsiooni Balti Uudismeedia Väljaandjate Ühing asutamiseks.
Eluaseme hinnad kasvasid aastaga pea 8%
Eluaseme hinnaindeks kasvas esimeses kvartalis aastaga 7,8 protsenti, neljanda kvartaliga võrreldes ulatus indeksi tõus 2 protsendini, teatas statistikaamet.
Eluaseme hinnaindeks kasvas esimeses kvartalis aastaga 7,8 protsenti, neljanda kvartaliga võrreldes ulatus indeksi tõus 2 protsendini, teatas statistikaamet.