Marta Jaakson • 11. jaanuar 2013 kell 11:13

Kivistik: pooldan maksu vähendamist

Advokaadibüroo Hansa Law Offices vandeadvokaat ja endine maksuameti peadirektori asetäitja Vahur Kivistik pooldab tulumaksu otsustavat vähendamist, ent mitte täielikku kaotamist.

Kivistik peab täna Äripäevas avaldatud Tarmo Tanilase arvamusartiklis toodud ettepanekut huvitavaks ning kaalutavaks. „Kuna maksudega ei saa mängida ning stabiilne maksusüsteem on väärtus omaette, tuleb esmalt seitse korda mõõta ja alles seejärel otsustada, kas lõikame,“ ütles Kivistik ja selgitas, et küsimus on eelkõige maksu- ja majanduspoliitiline. Tema sõnul on euroliidus iga riigi pädevuses vajadusel muuta üksikisiku tulumaksu reegleid.

Kivistik isiklikult pooldab tulumaksu otsustavat vähendamist, mitte täielikku kaotamist. „Olen kahe käega päri, et riikidevahelises konkurentsis peab iga päev kaasa mõtlema ja edu tagab soodsa maksurežiimiga eristumine,“ ütles ta ja kinnitas, et Eestile oleks hea soodsa maksukliimaga riigi maine. „Arvatavasti poleks Eesti riigil ka Depardieu vastu midagi,“ arvas Kivistik.

Kivistiku sõnul on selge, et riigieelarve kulude pool vajab tuludega katmist, ning iga ettepanekuga peaksid kaasnema põhjalikud analüüsid ja rehkendused.

Äripäev küsis ajendatult arvamusartiklist „Kaotame eraisiku tulumaksu“, mida arvavad majandusinimesed eraisiku tulumaksu kaotamisest.

Hetkel kuum